Mezőgazdasági hírek

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2021. június 21., hétfő

A tenyészbika tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásáról szóló 41/2019. (VIII. 30.) AM rendelet alapján második éve futó jogcím már rövid idő alatt is érzékelhetően növelte a tenyészbika (apaállat) használatot az árutermelőknél és javította a hízómarha árualap minőségét. Soha ennyi minősített tenyészbikát nem vásároltak és állítottak tenyésztésbe a magyar húsmarhatartók, mint az elmúlt két évben.

A tenyésztőszervezetek 2019-ben és 2020-ban összesen 2562 egyedre állítottak ki támogatási kérelemhez igazolást. Tavaly, a koronavírus miatt megrendült piaci helyzet ellenére is rekord számú, frissen minősült tenyészbikát állítottak tenyésztésbe a gazdák – írja honlapján a Magyar Állattenyésztők Szövetsége. A húsmarhatartók elégedettek ezzel a támogatással, ami túl azon, hogy hozzájárul a hazai húsmarha állomány minőségének javulásához, még a tenyésztési kedvet is növeli.

Az elmúlt két kérelembeadási időszak tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a rendelet beváltotta a hozzá fűzött reményeket és kisebb módosításokkal hosszabb távon is a hatékony módon tudja elősegíteni a termelési hatékonyság és a genetikai színvonal növelését, illetve az ágazatban kitűzött más célok elérését.A gyorsabb genetikai előrehaladás és a minőségjavulás érdekében fontos, hogy a gazdák az idősebb apaállatok helyett, a legújabb és nyilván legjobb genetikát képviselő, frissen minősített tenyészbikákat vásárolják meg. Ennek érdekében és az elmúlt két év tapasztalatai alapján a rendelet finomítása vált szükségessé.

A kezdeményezett módosítások közül kiemelendő azon új feltétel, miszerint kizárólag az első alkalommal tenyésztésbe állított apaállat után lehessen támogatást igényelni, viszont a korábban már támogatási igény nélkül egyszer, vagy többször beállított tenyészbikák után nem.

A módosítás szoros szakmai együttműködésben valósul meg az Agrárminisztérium és a támogatást korábban közösen kezdeményező szervezetek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége együttműködésében.

Forrás: agrotrend.hu