Mezőgazdasági hírek

Mit tegyen, ha spárgalegyek támadják az ültetvényét?

2018. augusztus 3., péntek

Azért veszélyesebbek a spárga többi kártevőjénél a spárgalegyek, mert az eladható részt, a sípokat károsítják és teszik értéktelenné. A kátételük következtében a fiatal ültetvények gyorsan megritkulnak. A rajzásuk ráadásul pont egybeesik a spárgaidénnyel, így a vegyszeres védekezés különösen nagy odafigyelést igényel.

A Magyar Mezőgazdaság szakcikke számolt be arról bővebben, hogy a spárgalégy (Platyparea poeciloptera) a spárgaültetvények egyik legnagyobb kártevője. A fertőzött növények alig fejlesztenek lombot (szárat), ráadásul a nyár közepére az is elszárad. Továbbá miattuk csökken a növények asszimiláló felülete, a tápanyagfelvételük és a tápanyag- fölhalmozás a gyökérzetükben.

A spárgalegyek károsítása tönkrevághatja a termést,  a védekezéshez nagyon oda kell figyelni

A telepítés évében a fertőzés nem számottevő, de a második esztendőben – amikor a szárak vastagsága már eléri a 4-5 millimétert – már erős is lehet, és a töveknek több mint a fele kipusztulhat. Az idősebb ültetvényekben a hajtásnövekedés lassul és évről évre csökken a termés (vagyis a síp). A fertőzött hajtások a talaj fölött torzulnak és meggörbülnek, ezért eladhatatlanok lesznek. Ezután pedig a csúcsi részükön nem fejlődnek oldalelágazások. A kora tavasszal károsított hajtások júliusra elszáradnak, a föld alatti rész rothadása következtében pedig kidőlnek. A Kertészet és Szőlészet szaklap cikkét a Magyar Mezőgazdaságközölte, ezt szemléztük.

Napos időben aktívak a spárgalegyek

A 6-7 milliméter hosszú spárgalégy szárnyait sötétbarna, zegzugos sávok díszítik, maga a rovar pedig fényes feketésbarna, a tor háti részén világosszürke alapon három hosszanti fekete sáv húzódik. A nősténynek hosszú tojócsőve van. Az 1,1 milliméter hosszú, 0,3 milliméter széles, megnyúlt henger alakú fehér tojás felülete sima és fényes. Az 1 centiméteres nyüvek sárgásfehérek, lábatlanok, sima felületűek, megnyúlt feji részükön fekete rágószervekkel, lekerekített testvégükön pedig a farlemez fekete, kettős karomszerű függelékkel.

A kártevőnek évente egy nemzedéke fejlődik. Báb alakban telel át a spárgaszárakban, a károsítás helyén. A legyek rajzása az időjárástól függően március végén, vagy április elején kezdődik, és csúcspontját általában április közepén éri el. A rajzás általában 4-8 hét alatt lezajlik. A spárgalegyek előszeretettel telepednek meg csoportosan a spárgahajtások csúcsán.

Tojásrakás, rágás

Meleg, napsütéses időben párzanak, ezután megkezdik a tojásrakást. A nőstények tojócsövükkel a spárgasípokba helyezik el a tojásaikat. Naponta 10-13-at, vagyis rövid életük során összesen 40-60 tojást raknak. A 2-4 nap múlva kikelő lárvák járatot rágnak, így kezdenek hozzá a táplálkozáshoz. A lárvajáratok mintegy 30-50 centiméter hosszúak, a szárakban lefelé egészen a gyöktörzsig haladnak. Ez utóbbiakba viszont már nem rágnak be, hanem a járatukban megfordulnak, és azt szélesítve fölfelé haladnak. Egy hajtásban akár 20- 30 lárva is károsíthat. A kifej lett lárvák május végétől kezdenek el bábozódni, legtöbbször a talajfelszín alatt.

A spárgalégy a magoncnevelés évében és a telepítést követő első évben alig károsít, mert akkor még vékonyak a spárgahajtások. A telepítést követő második évben aztán a hajtások kellően megvastagodnak, így a fertőzés veszélye nagy.

Így védekezzen a spárgalegyek ellen

A spárgaléggyel fertőzött, görbült hajtásokat a szedési időszak kezdetétől  meg kell semmisíteni. Ha a telepítés után a második évben elmarad a védekezés, akkor a kártétel olyan súlyos lehet, hogy akár az egész növényállományt ki kell miatta szántani. Termő ültetvényben a spárgarészeket, szárcsonkokat még a spárgalégy rajzása előtt el kell távolítani és meg kell semmisíteni.

A spárgalégy károsítása egybeesik a sípok szedésével, ezért a védekezés sikere a rajzás pontos megfigyelésén múlik.

A kémiai védekezés nehéz, mert a légy lárvái a spárgahajtás belsejében élnek, emiatt nehezen érhetők el. Ezért a tojásrakás időszakában – a rajzás kezdetén és azt követően 4-5 naponként permetezni kell. Kizárólag azok a szerek hatásosak, amelyek a spárgaszárakban felszívódnak,  és elpusztítják a kikelő lárvákat. Kora tavasszal, a legyek rajzásakor kontakt hatású szerekkel, a Fendona 10 EC (0,15 l/ha, 400-600 l/ha) a Cyperkill 25 EC (0,2 l/ha, 400 l/ha), vagy az Exact 10 EC készítményekkel permetezzünk.

Forrás: magro.hu

Share