Mezőgazdasági hírek

Minek kell történnie ahhoz, hogy a magyar gazdálkodók felébredjenek?

2019. április 5., péntek

2018 augusztus óta nem esett Magyarországon számottevő csapadék, mondta el kollégánk, Szigeti Tamás az árpilis 3-án, a Kalocsán megszervezett öntözési fórumon. Nem csak azt a régiót, de egész hazánkat sújtja az aszály.

Nevezhetjük ezt egy kiugró szerencsétlen évnek?

Nem, mert akkor az elmúlt 3-4 évet is annak kell neveznünk.

És, hogy a magyar gazdálkodók milyen választ adnak arra a kérdésre, hogy hogyan érinti őket az aszály?!

  • Nincs mit tenni, ebben az évben is a támogatásokból kell megélnünk…
  • Pár tonnát még így is be tudok majd takarítani…
  • Régebben is volt ilyen, valamikor csak fog esni…

Csak néhány példát hoztam az elmúlt időszakból. És hogy mi a véleményem erről?!

Teljes mértékben hibás gondolkozás.

A Magyar gazdák megszokták, hogy ha rosszul alakulnak a körülmények, akkor majd jön az Állam vagy az EU és megoldja helyettük. És valóban. Az összes ágazat közül a mezőgazdaság az egyetlen, ahol kártérítést és többlettámogatást kapnak azok, akiknek nem jól sikerül az évük. És ez szükséges is, mivel rengeteg külső tényező befolyásolhatja a gazdaságuk eredményes működtetését, ezzel együtt a hazai élelmiszertermelést, De bajban lesz az, aki erre alapozza a működését.

Ideje lenne felébredni az álomvilágból, felismerni, belátni hogy a korábbi körülmények, főleg az időjárási viszonyok drasztikus mértékben változnak negatív irányba.

2016 óta folyamatosan elérhető az öntözésfejlesztés pályázat. Azóta több pozitív irányú változás is volt a felhívásban, bővítették a pályázók körét is. Idén pedig az engedélyezési folyamatokat is új mederbe helyezték, hogy még könnyebb, még gyorsabb legyen az öntözéshez kapcsolódó adminisztráció.

De a gazdák még mindig várnak! Mire?!!!

Elárulom, hogy nem lesznek jobbak a körülmények. Vagy felismerik ezt a tényt, vagy rövidesen el lehet kezdeni berendezkedni a turisztikai célú tevetartásra, mivel a sivatagban már egyszer bevált.

Javaslom, hogy vegyék komolyabban az időjárási tényezőt, ami egy gazdaság életében döntő szerepet játszik. Használják ki a támogatási forrást, ameddig van!

Itt van, lehet kattintani!