Mezőgazdasági hírek

Miért és hogyan kezeljük a metszés által okozott sebeket gyümölcsfákon?

2021. február 26., péntek

A sebek gyógyulási folyamatát számos termesztési és technológiai tényező befolyásolja.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A sebkezelésnek főként a nagyobb méretű, idősebb fák esetében van kiemelt jelentősége, ugyanis az évenkénti metszés, koronaalakítás során rajtuk számos nagyobb méretű seb keletkezhet. Csonthéjas gyümölcsűeknél a vontatottabb sebgyógyulás, valamint a sebparazitákkal szembeni fogékonyságuk miatt kiváltképp fontos metszést kiegészítő eljárásnak számít.

A sebek gyógyulási folyamatát számos termesztési és technológiai tényező befolyásolja. A fiatal, nem termő fák sebei gyorsan gyógyulnak, míg az öregedéssel egyre jobban fokozódik a gyógyuláshoz szükséges időtartam. Az erősebb növekedésű alanyokon álló fák sebei gyorsabban gyógyulnak, ugyanakkor a gyógyulás folyamata fajtatulajdonság is lehet. Az almafajták közül például a Jonathan sebgyógyulása gyorsabb, mint a Starkingé.

A fa mérete is befolyásoló tényező, a nagyméretű fák, belső és alsó részein a sebek gyógyulása kedvezőtlenebb, ugyanis ezeken a részeken rosszabb a tápanyagok ellátottsága, mivel a fényhiányos lombozat kevesebbet asszimilál. A korona aktív részében lévő sebzések ezzel ellentétben gyorsabban gyógyulnak és kisebb a fertőzések gyakorisága is.

A fák metszése után a nagyobb, vagyis 5 cm átmérőt meghaladó sebzéseket szükséges mindenképp lekezelni. A kezelés előtt a sebzések szélét érdemes egy éles késsel, vagy metszőollóval simára vágni. Ez főként akkor szükséges, ha fűrésszel végezzük az adott rész eltávolítását, ugyanis a sebek szélén a kérget kisebb-nagyobb mértékben roncsolás érheti.

Ezután következhet a sebzáró anyaggal való kezelés. A gazdaboltokban többféle változatuk is beszerezhető, érdemes azonban olyat választanunk, ami rugalmas, szellőző bevonatot képezve tartós védelmet nyújt és megakadályozza a seb utólagos befertőzését, tehát gombaölő szert is tartalmaz.

A sebet egyenletesen kenjük be az anyaggal, valamint a seb szélétől kb. fél cm-es sávban a sérülésmentes részt is takarjuk vele. A seb szöveteinek gyógyítása és a sebforradás elősegítése, valamint a sebeken keresztül fertőző kórokozók mellett a kártevőktől is védhetjük gyümölcsfáinkat.

Forrás: agroforum.hu