Blog


26
jún

Miből érdemes beruházni így a pályázati ciklus végéhez közeledve?

2019. június 26., szerda

Mint az már ismert a jelenlegi támogatási ciklus 2014-2020-ig tart.

 Igaz 2015-ben még az előző periódus terhére jelentek meg a pályázatok, 2016-tól már az új felhívásokra nyújthatták be igényüket a gazdák. Rövid áttekintés, hogy mi történt azóta és mik a lehetőségeink most?

Az elmúlt 3 év nagyon is bővelkedett kiírásokban, ahol szinte minden fejlesztési területre lehetett Uniós forrást igényelni. Habár lekötésre került a teljes EU-s forrás, ez nem azt jelenti, hogy lehívásra is fog kerülni. Ez azt jelentheti, hogy a visszavont forrásokból várhatóak még újabb lehetőségek, azonban az elképzelhető, hogy ez már csak a jövő évet fogja érinteni.

Az agrárium szerepére és fontosságára való tekintettel a Kormány nem szeretné, hogy csökkenjen a beruházási kedv, így olyan támogatott hitelkonstrukciókat tesz elérhetővé, mely ugyan nem a „vissza-nem térítendő” kategóriába sorolható, azonban messze a legkedvezőbb kamat költségek mellett fenntartható a fejlődés.

Persze, akik elzárkóznak a hitel/lízing lehetőségektől, náluk megint felmerülhet a veszély, hogy lemaradnak a versenytársaktól. Számukra az a javaslatom, hogy ne a sztereotípiákra alapozzák az ezzel kapcsolatos döntéseiket, beszéljenek inkább a számok. Jellemzően ez egy banki termékleírásból laikusok számára a legtöbb esetben értelmezhetetlen, de vannak a területen megfelelő szakértők, akik segítenek értelmezni és lefordítani érthetően az adott banki termék feltételeit és költségeit.

Ha az értelmezésen túl vagyunk, akkor már csak egy teljesen egyszerű számítás van hátra ahhoz, hogy megfelelő döntést tudjon hozni:

„Mi a költségem, és mennyivel tudok többet termelni, ha elvégzem a beruházást?”  

Ha a mérleg pozitív irányba billen, akkor igen is lépni kell a fejlődés irányába, így biztos nem megy el mellettünk a piac.

Richard Brunson (a Világ egyik legsikeresebb vállalkozója) egyszerűen fogalmazta meg a hitelekhez való megfelelő hozzáállást:

„Hitelt nem akkor kell felvenni, amikor szükségünk van rá, hanem amikor lehetőségünk adódik”