Mezőgazdasági hírek

Mi is az A2-típusú tej?

2021. november 12., péntek

Az alternatív tej és tejtermékek iránti igény egyre kifejezettebb a magyar társadalom részéről. A modern, egészségcentrikus táplálkozási trendek előtérbe kerülésével és a fogyasztói szokások reformjának köszönhetően megjelennek étrendünkben az olyan különlegességek, mint a kecske- és bivalytejből készült élelmiszerek, vagy például az A2 típusú tehéntej és tejtermékek.

Az A2 tehéntej fontossága abban rejlik, hogy fehérje-összetétele következtében bizonyos esetekben a tejfehérje-allergiában szenvedő emberek számára is fogyasztható. Az A2 típusú tej termelése egy lehetséges kitörési pont a tejtermelő tehenészetek számára, ugyanakkor a vele kapcsolatos kutatások még gyerekcipőben járnak.

A robottechnológia lehetővé teszi, hogy külön gyűjtsék az A2-es tejet

A robottechnológia lehetővé teszi, hogy külön gyűjtsék az A2-es tejet

Fotó: Csatlós Norbert

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Állattenyésztési Tudományok Intézetének gödöl­lői, kaposvári és keszthelyi munkatársai több kutatási programot indítottak és terveznek az A2 tej termelési lehetőségeinek vizsgálatára. Folyamatban van a genetikai vizsgálatok módszertanának kidolgozása, amelyek révén állományszinten meghatározható az A2 tejet termelő egyedek aránya bármely tejelő szarvasmarhafajta esetében.

A Debreceni Egyetem kutatói több intézménnyel együttműködnek, hogy kutatási programot indítsanak az A2-es tejjel kapcsolatos ismeretek bővítésére.

Ahogy korábban arról már beszámoltunk, az A2-es tej története 1993-ban kezdődött, amikor Robert Elliott, az új-zélandi Auckland Egyetem professzora a szamoai gyerekek körében az I. típusú cukorbetegség gyakoriságát kezdte vizsgálni. Arra figyelt fel, hogy a Samo­án élő gyerekekhez képest az Új-Zélandon élő szamoai gyerekek közt gyakoribb az I. típusú cukorbetegség. Az életmódban kereste a különbségeket, és a tehéntejet határozta meg lehetőségként. Azt állította, hogy a fejlődő világban az I. típusú cukorbetegség országokon belüli változatainak több mint 80 százaléka magyarázható az A1 béta-kazein bevitelével. Azonban az I. típusú diabétesz kialakulásának háttere mindmáig nem egyértelmű.

Az I. típusú cukorbetegség egy autoimmun folyamat által befolyásolt, de számos különböző tényező, mint például genetika, néhány vírus és kevésbé ismert környezeti hatások is a betegség kialakulását eredményezhetik.

Néhány ökológiai tanulmány felvetette, hogy a BCM7 és kapcsolódó vegyületei talán részt vesznek krónikus betegségek kialakulá­sá­ban, beleértve az I. típusú diabéteszt, az ischaemiás szívelégtelenséget, az autizmust és a skizofréniát. Járványtani bizonyítékok is utalnak arra, hogy a BCM7 peptid veszélyforrás lehet egyes betegségek – a többi közt I. típusú diabétesz, valamint szív- és érrendszeri betegségek – kialakulásában, de egyelőre nincs megfelelően megalapozott kutatás ennek bizonyítására. Kutatások szerint azok a gyermekek és felnőttek vannak kitéve a legnagyobb kockázatnak ilyen téren, akiknek bármilyen oknál fogva szivárgó bél szindrómájuk van. Ez lehet gyomorfekély, fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség és lisztérzékenység. Ugyanakkor azt sem tudjuk pontosan, hogy a BCM vegyületek (köztük a BCM7) minden erjesztett tejtermékben megtalálhatóak-e, de jelenlétük csökken az erjesztés során, így a BCM7 már nem mutatható ki az elfo­gyasztott termékben. Azaz a különböző folya­ma­tok, mint például a hőkezelés, az erjesztés, az érlelés és a hűtés vélhetően csökkentik a BCM anya­gok képződését, és/vagy a degradációjukat is.Az A2 béta-kazeinre vonatkozó tudományos felfedezést követően 2000-ben Corran McLachan megalapította Új-Zélandon a ’The a2 Milk CompanyTM ’vállalkozást. A ’The a2 Milk CompanyTM’ a legnagyobb ausztrál tulajdonú tejtermék márka, és mintegy 30 olyan hitelesített tejtermelő üzem van, ahol kizárólag nyers és természetes ’a2 MilkTM’ tejet termelnek, kifejezetten erre a célra szelektált tehenekkel. A ’The a2 Milk Company Limited’-nek 8 százalékos részesedése volt az ausztrál tejpiacon 2014-ben.

A cég 2003 augusztusában átadta a szabadalmi és márkajogokat az egyesült államokbeli ’Ideasphere Incorporated’ (ISI) számára, hogy ’a2 Milk’ termékeket forgalmazzanak Észak-Amerikában (A2 Corporation, 2004) és közös vállalatot hozott létre a legnagyobb brit tejfelvásárlóval (Müller Wiseman Dairies) 2011 novemberében, hogy gyártsa, forgalmazza és értékesítse az ’a2 Milk’ termékeket Angliában, valamint Írországban (Ooi, 2011). Három évvel később a ’The a2 Milk Company’ közleménye szerint 20 minősített farm szolgáltatott tejet a feldolgozáshoz az Egyesült Királyságban. Forgalmuk az első évben elérte az 1 millió fontot. A világpiaci terjeszkedést jól mutatja, hogy a ’The a2 Milk Company’ csecsemők számára is fogyasztható ’a2 Platinum’ tejének első szállítmánya 2013-ban került Kínába.

Ezen folyamatokkal párhuzamosan a ’The a2 Milk Company’ felkérte az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóságot (EFSA), hogy készítsen független tanulmányt az A1-tej esetleges negatív hatásairól. Az EFSA válasza 2009-ben az volt, hogy az ok-okozati összefüggés az étrendi BCM7-bevitel, valamint rokon peptidek vagy azok fehérje-elővegyületei és a nem fertőző megbetegedések kialakulása között nem bizonyított (EFSA, 2009).

Írta és összeállította
Czifrik Kati, Králik Emese

Forrás: magyarmezogazdasag.hu