Blog


21
júl

Mi az a precíziós gazdálkodás és hogyan kezdjünk hozzá?

2021. július 21., szerda

Miért könnyű elkezdeni az új mezőgazdasági technológiák használatát? Egyszerűen és érthetően összefoglaltuk!
Valószínűleg ez lehet az első cikked a blogunkon. Ebben a cikkben olyan kérdésekkel foglalkozunk, mint: Mit jelent tulajdonképpen a precíziós gazdálkodás? Milyen technológiákra van szüksége a gazdáknak? Vajon drága és bonyolult a precíziós gazdálkodás? Szükségem van erre? Hogy kezdjek hozzá? Ha választ szeretnél kapni ezekre a gyakran feltett kérdésekre, akkor tarts velünk.


Mi az a precíziós gazdálkodás?


A precíziós gazdálkodás egy olyan gazdálkodási rendszer, amelynek alapja, hogy minden munkafolyamatban modern technológiát alkalmazunk. Ennek a területnek általában különböző részei vannak. A precíziós gazdálkodási technológiák biztosítják ezeknek a területeknek az azonosítását és az ezekkel járó változások kezelését. Ez teszi lehetővé a gazdák számára, hogy hatékonyabban használják fel a vetőmagokat, műtrágyákat és növényvédő szereket, és ezzel növeljék a hozamukat is. A megérzés és a szerencse egyre kevésbé fontos a modern gazdálkodásban. Ehelyett a technológia teszi lehetővé a gazdák számára, hogy számadatok alapján hozzák meg döntéseiket, ráadásul az erőforrások ésszerűbb felhasználása elősegíti a környezet védelmét.


Milyen technológiáról beszélünk?


Számos technológiát fednek le. Az egyik terület a fedélzeti számítógépek és a műholdas helymeghatározó rendszerek (Global Positioning System, GPS), amelyek segítenek elkerülni az átfedéseket és kihagyásokat a magvak ültetésekor és a műtrágyák, növényvédő szerek kijuttatásakor. Ezen technológiák további elemei a különböző adatbázisok alapján létrehozott digitális tereptérképek és alkalmazások, amelyek kiszámítják az egyes zónák műtrágya adagjait. Hasonlóképpen, a drónok és a műholdak segítenek távolról figyelni a zónák állapotát, míg a vezeték nélküli időjárás-érzékelők segítenek meghatározni a hőmérsékletet, a nedvességet, a nyomást és a tucatnyi egyéb terep mutatót. Az ezekből gyűjtött adatok elemezhetők más precíziós gazdálkodási technológiákkal, például számítógépekkel, okostelefonokkal és mobilalkalmazásokkal. Megkönnyítik a dokumentációs feladatokat és hozzájárulnak a gazdaság hatékony működéséhez is. Ezek mellett egyre több új technológiai eszközt fejlesztenek.


Mikor jelent meg a precíziós gazdálkodás?


A koncepció az 1980-as években jelent meg az Egyesült Államokban, amikor a kutatók elkezdtek talajmintavételezni és az ebből származó eredmények vezettek a különböző arányú műtrágya kijuttatásokhoz. Azonban, a precíziós gazdálkodás csak az elmúlt öt évben lett elterjedt, köszönhetően a modern technológiának és a pontos műholdas adatoknak.


Bonyolult?


A válasz kettős. Igen, mivel a legtöbb technológia nagyon új és speciális képességeket igényel. Például, valószínűleg egy előzetes háttérismeret nélkül nem fogja tudni elemezni egy mező műholdas képét, vagy megjavítani a fedélzeti számítógépet. Nem, mivel minden mezőgazdasági termelő számára rendelkezésre állnak egyszerű technológiai megoldások. Például a OneSoil fejlesztett egy ingyenes platformot a precíziós gazdálkodásról, emellett megfizethető időjárási érzékelőket és vezeték nélküli modemeket gyárt mezőgazdasági gépekhez.


Költséges?


Igen is, meg nem is. Jelenleg a speciális berendezések és szoftverek nagyon drágák, ezért gyakran csak a nagyobb gazdaságok engedhetik meg maguknak. Viszont, például a OneSoil, aki szeretne ezen változtatni, létrehozott egy ingyenes alkalmazást, amihez csak egy okostelefonra és internet elérhetőségre van szükség, hogy belekezdjen a precíziós gazdálkodásba. Mint minden másfajta technológiánál, ez is fejlődőik és olcsóbbá és könnyebben használhatóvá válik. A múltban az emberek postagalambot használtak az üzenetküldéshez. Most minden harmadik embernek van okostelefonja.


Át kell váltanom precíziós gazdálkodásra?


Igen, mivel ez a fajta gazdálkodás manapság már egyre inkább támogatott és nyereséges. Például a precíziós gazdálkodási technológiának köszönhetően az amerikai gazdák évente átlagosan 11-39 ezer dollárt (3,4-12 millió Forint) tudnak ez által megspórolni. Tanzániában a gazdák már mobiltelefont használnak a szerződések megkötésére és a különféle fizetési eljárásokra. Fehéroroszországban a vetés átlagos átfedése 27 cm, amit sokan figyelmen kívül hagynak és több magvat, műtrágyát és növényvédő szert használnak, ebből adódóan, amikor a költségeket kiszámítják akár több tízezer dollár veszteségük is keletkezhet a precíziós gazdálkodás hiánya miatt. Összegezve, ha minél előbb vág bele a precíziós gazdálkodásba, annál versenyképesebbé válik a jövőben.


Hol kezdjem?

  1. Töltse le az ingyenes OneSoil Scouting alkalmazást a növények állapotának figyelemmel kísérésére és a problémás területek megjelölésére.
  2. Becsülje meg, mennyit takaríthat meg a változó mennyiségű műtrágya kijuttatással.
  3. Vásároljon fedélzeti számítógépet a terepmunka nyomon követéséhez, valamint a vetőmagok, műtrágyák és növényvédő szerek hatékony alkalmazásához. Ez a technológiai eszköz adja az alapot a precíziós gazdálkodáshoz. Ez akár egy évszak alatt is megtérülhet.
  4. Számítsa ki a OneSoil alkalmazás segítségével különböző műtrágya mennyiségeket a nitrogén, foszfor és kálium kijuttatásához. Ezáltal minden zónába más mennyiségű anyag kerül kijuttatásra, amellyel pénzt takaríthat meg.
  5. Derítse ki, hogy a kombájnja rendelkezik-e termésellenőrző érzékelőkkel. Ha igen, akkor aktiválja őket. Ha nem, fektessen be néhányba.
  6. Betakarítás után a kapott digitális térképeket elemezze, és jelölje be rajta az alacsony termelékenységű területeket.
  7. A probléma kiküszöbölése érdekében az alacsony termelékenységű területeknél mérje meg a talaj savasságát.
  8. Ha ezáltal se tudta meg, hogy mi okozza az alacsony termelékenységet, akkor szerezzen be egy domborzati térképet és elemezze. Tapasztalataink szerint az alacsony termelékenységet 95%-ban a pH-szint vagy a mezők domborzata okozhatja.
  9. Ha nem ez okozza az alacsony termelékenységet, akkor végezzen talaj-tápanyagelemzést a foszfor-, kálium-, humusz- és egyéb elemek mérésére. Ez a legdrágább módszer és hatékonysága a talajmintavétel pontosságától függ. Ezért javasoljuk a legvégső megoldásként.
  10. Végezetül pedig iratkozzon fel a blogunkra!

Forrás: OneSoil Blog

Share