Blog


3
júl

Mi a különbség a precíziós, digitális és ‘okos’ mezőgazdaság között?

2020. július 3., péntek

Avagy átlátni a mai mezőgazdaság zavaros szaknyelvét, egy rövid összefoglaló a modern mezőgazdasági fogalmakról (lefordítva, eredeti cikk: agrocares.com)

A drónoktól a szatellit képek és szenzor technológiáig, a mezőgazdasági iparág figyelemre méltóan változik. A technológiai újítások átalakítják a gazdálkodás módját. A mezőgazdasági modernizáció és a digitális technológia használata, új koncepciók megjelenését eredményezték, mint például a precíziós mezőgazdaságét (precision farming), a digitális mezőgazdaságét (digital farming) és az ‘okos’/intelligens mezőgazdaságét (smart farming). Ezek a kifejezések, annak ellenére, hogy gyakran felcserélve használják őket, jelentésükben eltérnek. Ebben a cikkben rávilágítunk a fogalmak különbségeire és definíciójukra, hogy segítsünk megérteni a modern mezőgazdaság szaknyelvét. 

Precíziós mezőgazdaság 

A precíziós mezőgazdaság egyre szélesebb körben használt. Egy 2016-os jelentésben a ‘Big Data’ (nagy adat) forradalmasító jelenségéről a globális élelmiszerláncban, McKinsey & Company létrehozott egy definíciót a precíziós mezőgazdaságra: “technológiai megközelítésű gazdálkodási menedzsment, amely megfigyeli, méri és elemzi az egyes mezők és növények igényeit”. McKinsey szerint, a precíziós mezőgazdaság fejlődését 2 trend formálja: “egyrészről a ‘Big Data’ (nagy adat) és a fejlett elemző kapacitás és képesség, másrészről a robotika – légi felvételek, érzékelők és a kifinomult helyi időjárás előrejelzések. Teljes jelentés itt. 

Az Európai Parlament jelentése a precíziós mezőgazdaságról és az európai mezőgazdaság jövőjéről, úgy definiálja a precíziós mezőgazdaságot mint “egy modern mezőgazdasági menedzsment koncepció, ami digitális technikákat használ a mezőgazdasági termelési procedúrák megfigyeléséhez és optimalizáláshoz”. A hangsúly itt az optimalizáláson van. Ahelyett, hogy egyenlő mennyiségű műtrágyát alkalmaznánk egy teljes mezőn, a precíziós mezőgazdaság magába foglalja a mezőn belüli talajváltozások mérését és a műtrágya stratégiájának ennek megfelelő kiigazítását. Ez a műtrágya optimalizált felhasználásához vezet, megtakarítva a költségeket és csökkentve a környezeti hatásokat. Teljes jelentés itt. 

‘Okos’ / intelligens mezőgazdaság 

Az ‘okos’ gazdálkodás az információ és az ‘adat’ technológiák alkalmazása az összetett gazdálkodási rendszerek javításának érdekében. Az ‘okos’ mezőgazdaság fókusza nem a precíz mérés vagy a mezőkön és állatok közötti különbségek meghatározása, mint a precíziós mezőgazdaságnál. A fókusz inkább az adatokhoz való hozzáférésre és ezen adatok alkalmazására vonatkozik – az összegyűjtött információk okos felhasználására. 

Az okos gazdálkodás nem csupán az egyéni gépeket foglalja magában, hanem az összes gazdaságműveletet is. A mezőgazdasági termelők mobil eszközöket, például okostelefonokat és táblagépeket használhatnak, hogy valós idejű adatokat érjenek el a talaj és növények állapotáról, a terepről, az éghajlatról, az időjárásáról, az erőforrások felhasználásáról, a munkaerőről, a finanszírozásról stb. Ennek eredményeként a mezőgazdasági termelők rendelkeznek a szükséges információval hogy megalapozott döntéseket hozzanak konkrét adatok alapján, nem pedig a megérzésük alapjánTudjon meg többet az intelligens gazdálkodásról ebben a jelentésben. 

Digitális mezőgazdaság 

A digitális mezőgazdaság lényege az adatok érték teremtésében rejlik. A digitális gazdálkodás azt jelenti, hogy túllépünk az adatok puszta jelenlétén és elérhetőségén, és gyakorlati intelligenciát hozunk létre, jelentőségteljes értéket adunk az adatoknak. 

A digitális gazdálkodás mindkét fogalmat integrálja – a precíziós gazdálkodást és az ‘okos’ gazdálkodást is. A DLG (német mezőgazdasági társaság), a digitális mezőgazdaságról szóló tanulmánya szerint, digitális gazdálkodás alatt a „precíziós gazdálkodás és az intelligens gazdálkodás módszereinek következetes alkalmazását, a gazdaság belső és külső hálózatba szervezését és a webalapú adatplatformok együttes használatát kell érteni adat (Big Data) elemzésekkel ”.