Mezőgazdasági hírek

Megtalálták a glifozát lehetséges helyettesítőjét

2019. március 24., vasárnap

Német mikrobiológusok fedeztek fel egy olyan cukormolekulát, amelyik gátló hatást fejt ki a növények és a mikroorganizmusok fejlődésére, míg az állatokra, és az emberre ártalmatlan. A Tübingeni Egyetem kutatói szerint ez alkalmas lehet a glifozát kiváltására.

 

A növényvédelemben használt hatóanyagok gyakran a természetből származnak. Van, hogy összetett kémiai szerkezetűek, máskor pedig pont az egyszerűségükkel tűnnek ki. Az úgynevezett antimetabolitok úgy avatkoznak be a sejten belül lezajló létfontosságú folyamatokba, hogy anyagcseretermékeket utánoznak. Így a sejt azt hiszi, hogy elegendő mennyiség áll belőle a rendelkezésére és leállítja a szintetikus folyamatokat. Ez pedig végül a sejt halálához vezet. A tübingeni kutatók most egy meglepően egyszerű kémiai szerkezetű anyagra találtak rá, amivel ez a hatás elérhető.

Ez a cukormolekula a 7-dezoxi-szedoheptulóz (7dSh).
Egy cukor lehet a glifozát helyettesítője – képünk a permezetésről illusztráció
A ritka szénhidrátot édesvizi cianobaktériumokból (Synechococcus elongatus) izolálták, amelyik a baktériumtörzsek gátlására képes. Akkor találtak rá, amikor a jelenség okát kutatták.

A molekula biológiai szerepe – a többi a szénhidráttal ellentétben – nem az építőanyag biztosítása. Sokkal inkább az építkezés leállítása a sejtben: egy enzimet blokkol a sikimisav szintézisben. A sikimisav útvonal egy 7 lépéses metabolizmus, amelyet baktériumok, gombák, algák, paraziták és növények alkalmaznak aromás aminosavak (fenil-alanin, tirozin és triptofán) gyártása közben. Ez az útvonal állatokban nem található meg.

Hasonlóan működik a glifozáthoz

Éppen ezt a metabolikus útvonalat gátolja a jól ismert glifozát is, amelyet az utóbbi években folyamatos kritika ér, sőt, a használatát is korlátozták. Csakhogy a glifozáttal ellentétben ez egy tisztán természetes cukormolekula. Emiatt azt várjuk tőle, hogy a természetben könnyen és toxikus maradékok nélkül bomlik el. Nagyon ígéretes herbicid-hatóanyagnak tűnik – mondta Klaus Brilisauer, a kutatás vezetője.

 

Forrás: magro.hu