Mezőgazdasági hírek

Megszületett a döntés: jövőre is megkapják a gazdák a nemzeti támogatásokat

2020. július 8., szerda

Továbbra is hozzájutnak a gazdák az európai uniós finanszírozáshoz kapcsolódó átmeneti nemzeti támogatásokhoz (ÁNT) és az állatjóléti támogatásokhoz, a kormány a járvány miatt kiemelten támogatja a hazai mezőgazdaság teljesítményének fenntartását. A nemzeti agrártámogatások kifizetését a Gazdaságvédelmi Alap garantálja 2021-ben, közel nyolcvanmilliárd forintos keretből.

A jövedelempótló kifizetésekkel a szarvasmarha-, a tej-, az anyajuh- és a dohányágazat támogatása valósul meg. Az ÁNT-hez kapcsolódóan évente az anyakecske- és a dohányágazat csekély összegű (de minimis) támogatását is tervezi a büdzsé. Az uniós közvetlen finanszírozásban nem részesülő baromfi- és sertéságazat részére kiemelt jelentőséggel bíró állatjóléti – sertéshízó, tenyészkoca, baromfi, étkezési tojást termelő tyúkállományok és tenyészbaromfi fajok – támogatások mértéke sem csökken jövőre, írta meg a Magyar Nemzet.

A keret tartalmazza az egyéb agrártámogatásokat is. Idetartozik több állategészségügyi, növényvédelmi intézkedés, valamint a mezei őrszolgálatok támogatása, a különböző mezőgazdasági hitelkonstrukciókhoz – Agrár Széchenyi-kártya, Beruházási hitelprogram – tartozó kamat-, kezesi és díjtámogatás, valamint számos, az állattenyésztéshez és növénytermesztéshez kapcsolódó (hal, méhészet, juh, kecske, szarvasmarha, nyúl, galamb, szőlő, gyümölcs, fűszerpaprika), csekély összegű támogatás is.Törvényi kötelezettségének eleget téve az állam jövőre is támogatja az állattenyésztést. Az állatgenetikai erőforrások megőrzését és fenntartását az állam a tenyésztőszervezetek tevékenységén keresztül is végzi, így a feladat végrehajtása érdekében mintegy hetven tenyésztőszervezet és rajtuk keresztül megközelítőleg 3800 tenyésztő támogatását garantálja a jövő évi büdzsé.

Folytatódnak a vidék népességmegtartó képességét növelő programok. A tanyafejlesztési programban támogatást lehet igénybe venni többek között a tanyák, valamint az alföldi tanyás térségek megőrzését és fejlesztését célzó települési és térségi fejlesztésekre, a tanyagazdaságok indítására és fejlesztésére, a tanyasi lakosok lakóépületeit, valamint lakó- és vagyonbiztonságát szolgáló egyéni fejlesztésekre. A zártkerti programban pedig a zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő, valamint ezek infrastrukturális hátterét biztosító fejlesztések támogatását célozzák.

Forrás: agrarszektor.hu