Megjelenéseink

Szaktudás és tapasztalat – ez kell a gazdaság működtetéséhez

2023. február 27., hétfő
Az Agrárközösség Gazdakonferencia sorozatában Aktuális trendek és kihívások a mezőgazdaságban címmel Vargha Zsófia, a cég marketingvezetője tartott előadást.

Vargha Zsófia, az Agrárközösség Kft. marketingvezetőjeVargha Zsófia, az Agrárközösség Kft. marketingvezetője

Fotó: Bokor Ádám

A gazdálkodók tavalyi, illetve idei helyzetét befolyásoló tényezők felsorolásával kezdte az előadást. Ezek az időjárás, az inputárak, a felvásárlási- és az energiaárak. Ezekre a tényezőkre azonban a gazdálkodónak nincs hatása, tehát felesleges időt és energiát pazarolni rájuk.

Azzal foglalkozzunk, amire hatással lehetünk – tanácsolta a szakember, vagyis a gazdaságban két dolgot érdemes figyelni: a hatékonyságot és a termelékenységet.

A gazdaság úgy biztosíthatja a család megélhetését, termelhet profitot, ha folyamatosan a működés ezen két mutatójára tekintettel folyik a termelés, és folyamatosan arra keresi a gazda a választ, hogy min javíthat.

Természetesen mindennek alapja, hogy jó termelőeszközökkel rendelkezzék. A legfőbb termelőeszköz pedig a talaj, amellyel kapcsolatban Vargha Zsófia riasztó adatokat idézett:

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a jelenlegi intenzív, nagyüzemi növénytermesztő mezőgazdaság rossza gyakorlatai és a városaink szennyezése miatt körülbelül ötpercenként egy focipályányi termőföldet tesz tönkre a talajerózió. A talaj persze újra is termelődik, de lényegesen lassabban, mint amilyen ütemben mi tönkretesszük.

A FAO szakemberei szerint a jelenlegi trendek arrafelé tartanak, hogy a 2070-es években lesz az utolsó aratás a bolygón, mert addigra minden termőföldünk használhatatlanná válik.

 

Vargha Zsófia, az Agrárközösség Kft. marketingvezetőjeVargha Zsófia, az Agrárközösség Kft. marketingvezetője

Fotó: Bokor Ádám

Az előadó kiemelte, hogy szaktudás és tapasztalat kell a gazdaság működtetéséhez, de nem biztos, hogy attól függ a siker, hogy kiben mekkora gazdaszív dobog. Sokkal inkább attól, hogy a saját kitartó, kemény munkájukat képesek-e a gazdálkodók közös munkává formálni, mert manapság a siker kulcsa az is, hogy mennyire képes valaki szakértőkre támaszkodva megoldásokat találni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu