Megjelenéseink

Gazdakonferenciák gyakorlati tanácsokkal

2023. március 6., hétfő

 

Új támogatási ciklus, új kihívások – ez az idei apropója az Agrárközösség Gazdakonferencia-sorozatának. Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium, vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az alapanyag-termelés és a feldolgozás együttes támogatásának az a célja, megteremtődjék a hazai élelmiszergazdaság stabilitása.

Olyan szerteágazó támogatási struktúra kerül kialakításra, vagy került az elmúlt időszakban, hogy mindenkinek meg kell tudni benne találni a számítását – hangsúlyozta Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásért felelős helyettes államtitkára.

Fotó: Bokor Ádám

A konferencián az Agrárközösség szakértői a keretrendszer változásairól szóló előadásokat rögtön gyakorlati tudnivalókkal egészítették ki. Például azzal, hogy 2025-ig még párhuzamosan futnak majd a korábbi vidékfejlesztési program és a stratégiai terv pályázatai. De az utóbbiban új támogatásokra is lehet majd pályázni. Például a gazdaság átadásakor mind az átadó, mind az átvevő támogatást nyerhet.

Kovács Viktória az Agrárközösség Kft. pályázati üzletágvezetőjeKovács Viktória az Agrárközösség Kft. pályázati üzletágvezetője
Fotó: Bokor Ádám

 Én arra hívnám fel a gazdálkodók figyelmét, hogy amikor összeállítanak egy pályázatot, akár pályázatíró segítségével, akkor mindig legyenek megfontoltak a fejlesztési célokat tekintve. Legyen meg a projektnek a pénzügyi megfontoltsága, alapossága, tehát azért rendelkezzenek bizonyos mértékű önerővel, és vegyék figyelembe a pályázatok során elérhető vállalásokat és plusz pontokat, hogy ezeket is vegyék figyelembe – mondta Kovács Viktória az Agrárközösség Kft. pályázati üzletágvezetője.

Az elkövetkező évek legfontosabb kihívásának az Agrárközösség a precíziós mezőgazdaságra való átállást tartja. Bár sok gazdának ez adminisztrációs pokolnak tűnik, ám ez a jövő. Török Zoltán, az Agrárközösség Kft. ügyvezetője ezzel kapcsolatban kifejtette:

Török Zoltán, az Agrárközösség Kft. ügyvezetőjeTörök Zoltán, az Agrárközösség Kft. ügyvezetője
Fotó: Bokor Ádám

El kell dönteni, hogy vagy a gazdálkodással foglalkozom, vagy kint vagyok a földeken és hatékonyan gazdálkodok, vagy pedig beülök az íróasztal mögé és adminisztrálok. az idei évben már először megjelent az e-permetezési napló vezetési kötelezettség, amit már nem lehet papíralapon teljesíteni. Szóval itt az a gazdálkodó, aki nem talál megfelelő szakembert ehhez, vagy pedig ő maga nem képes ennek a digitális adatszolgáltatásnak eleget tenni, az támogatásoktól fog elesni, vagy szankcionálni fogják.

Vagyis azt mondhatjuk, hogy a szabályozórendszer is szinte kikényszeríti, hogy a gazda digitális adatgyűjtéssel is foglalkozzék. Ekkor pedig már csak elhatározás kérdése, hogy átálljon a precíziós gazdálkodásra. A Közös Agrárpolitika egész Európában az ökológiaibb szemlélet felé is igyekszik a mezőgazdálkodást terelni. Ennek részeként a gazdálkodóknak a talaj- és növényvédelmen is el kell gondolkodniuk.

Najat Attila, a Biocont Magyarország Kft. ügyvezetőjeNajat Attila, a Biocont Magyarország Kft. ügyvezetője
Fotó: Bokor Ádám

– A biológiai növényvédelem ennek a változásnak csak a csúcsa, de így van, tehát el kell mozdulniuk azoknak a gyakorlatoknak az irányába, amelyek a növénynek, a talajnak a jó egészségi állapotát biztosítják már a fejlődés kezdetétől, így már csökkentik a fertőzések, károsítások mértékét, és be kell építeniük a biológiai növényvédelmet a napi termelési gyakorlatukba – emelte ki előadásában Najat Attila, a Biocont Magyarország Kft. ügyvezetője.

Az új szemlélethez új típusú gépek is állnak a gazdálkodók rendelkezésére, legyen szó traktorokról vagy épp drónokról. Az utóbbi technológiát gyakorlatilag minden gazdaság fel tudja használni – csak meg kell találni, hogyan teheti ezt gazdaságosan. Török Gyula, az ABZDrone Kft. ügyvezetője szerint nem is az üzemméter a döntő.

Török Gyula, az ABZDrone Kft. ügyvezetőjeTörök Gyula, az ABZDrone Kft. ügyvezetője
Fotó: Bokor Ádám

Én azt szoktam mondani, hogy aki ezt komolyan gondolja, aki ezt megélhetési szinten vagy vállalkozási szinten csinálja, ott a dróntechnológiának már egyértelműen van jelentősége.