Megjelenéseink

Drón teszt több száz hektáron – Eredmények

2019. november 27., szerda

Az Agrárközösség 2017 óta foglalkozik drónok alkalmazásával a növényvédelemben, tekintve, hogy a mezőgazdaság modernizációjának egyik fontos eszköze. Az MKB Bankkal tartott közös innovációs konferencia keretein belül történt meg az eredmények bemutatása Hódmezővásárhelyen, 2019. november 20-án.

dr. Gyuricza Csaba NAIK főigazgató megnyitójában kiemelte:1990-hez képest 75-80%-kal nőtt a mezőgazdasági kibocsátás a világon, ehhez képest Magyarország 25 % növekedést ért elez idő alatt. Az Európai Uniós átlaggal összevetve jelenleg 50-55% a mezőgazdasági kibocsátásunk területi egységre vetítve. Ha versenyképesen, fenntarthatóan akarunk gazdálkodni,azt csak csúcstechnológia alkalmazásával érhetjük el – írja az Agrárközösség.

Alapjaiban kell, átalakítsuk a tudásunkat, az alkalmazott technológiákat. Tudomásul kell venni, hogy a mezőgazdaság mellet az informatika is megjelenik az agráriumban, ez az elkövetkező évek legnagyobb változása. A másik fontos szempont, hogy környezetkímélően gazdálkodjunk. Erre a legjobb megoldás a precíziós gazdálkodás. A legkörnyezetkímélőbb növényvédelmet drónokkal lehet megvalósítani. Ha bevezetjük ezeket a fejlett technológiákat,akkor 15-20%-kal növelhető a magyar mezőgazdasági kibocsátás.

Török Gyula, az Agrárközösség ügyvezetője elmondta, hogy hosszú egyeztetési folyamatok előzték meg az első kísérleteket, a NAIK-kal, az Agrárminisztériummal, és az illetékes hatóságokkal. Bemutatta a fejlesztéseket, amelyeket a permetező drónos technológia kialakítása során végeztek el.

Számos technikai nehézséget le kellett küzdeni, mire a megbízhatóan működő, biztonságos és megfelelő kezelési eredményeket hozó drón és szórófej kombinációt összeállíthatták. Mostanra rendelkezésre állnak szántóföldi és szőlő kultúrák kezelési eredményei. Nyitott kérdés még a felhasználás jogi szabályozása, de a kijuttatási technológia rajtra kész és folyamatosak a kísérletek a növényvédőszer-gyártókkal együttműködve.

Ladányi Sándor a drónvíz kifejlesztője és Törőcsik Pál a CDA szórófej megalkotója bemutatták, hogy a technológia az ideális méretű cseppeket a célfelületre való eljutásig megvédi a kiszáradástól,a cseppek terülési felületét viszont megnöveli, nagymértékben felerősítve a szer biológiai effektivitását.

Az eredmény: a hektáronként szükséges lémennyiséget huszadrésznyire, a hatóanyag-mennyiségetpedig 30-40 % -kal lehet csökkenteni ugyanolyan,vagy intenzívebb hatás elérése mellett. Jelentős hozzáadott érték, hogy a permetezés elsodródásának mértéke kisebb, mint a jelenleg alkalmazott hidraulikus cseppképzéssel működő földi permetezés esetén.

Ahhoz, hogy a gazdaságokat modernizálni, fejleszteni lehessen, anyagi forrásokra és pénzügyi partner bevonására is szükség lehet . A fejlesztésekre, a modernizációra, a beruházásokra nézve a financiális környezet most több mint kedvező.

Simon Attila, az MKB Agrárpartner Program szakmai vezetője ismertette az MKB Bank nyújtotta finanszírozási lehetőségeket, kiemelve az idén bevezetett termőföld fedezete mellett igénybe vehető MKB Hektár Plusz termékcsaládot. Az MKB Bank lehetőséget nyit a bővülésre!

A CDA szórófejek bemutatója során víz érzékeny papíron felfogva látható volt a cseppméret és a cseppszám. Ez a kijuttatási mód tökéletes fedést és egyenletes kijuttatást biztosít.

Ez teszi lehetővé a növényvédő szer és víz megtakarítását a növényvédelmi kezelések során. Mindezek mellett az sem utolsó szempont, hogy a drón semmilyen kárt nem tud tenni a kultúrákban.

Forrás: agrotrend.hu

Share