Megjelenéseink

AGRÁRKÖZÖSSÉG – NAIK ROADSHOW Hódmezővásárhely 2020.02.11.

2020. március 10., kedd

Most még csak lehetőség a gazdaságok modernizációja, de hamarosan kötelező lesz!

Összesen 197 gazdálkodó volt kíváncsi a „Gazdaságmodernizáció lépésről lépésre az alapoktól” alcímet viselő, az Agrárközösség és a NAIK közös szervezésében 2020. február 11-én, Hódmezővásárhelyen megrendezésre került konferenciára.

Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy olyan globális változások elején vagyunk, amikhez tudatosan alkalmazkodnunk kell. Még soha nem volt akkora szükség a friss, új tudásra, soha nem volt akkora jelentősége az új ismereteknek, a versenyképességnek a fenntarthatóság növelésében, mint napjainkban. Ha csak a klímaváltozást nézzük, akkor azt tapasztaljuk, hogy azok az ismeretek, amelyek korábban alap szakmai tudásnak minősültek, azok egyszerűen elavulnak, értéktelenné válnak, és ha erre nem reagálunk folyamatosan innovációkkal, akkor könnyen lemaradunk.. Akár Nyugat-Európában, akár Magyarországon dolgozik egy gazdálkodó, arra kell készülnie, hogy támogatás nélküli környezetben is próbáljon életképes lenni.

Dr. Gyuricza Csaba

Ez egy olyan feladat és olyan kihívás, amely sokkal könnyebb a nyugat-európai társaknak, mondta Dr. Gyuricza Csaba. A főigazgató szerint a nyugat-európai gazdatársak sokkal rosszabb termőterületen érnek el nagyobb hozamokat, ami azt jelenti, hogy mi úgy termelünk, hogy egységnyi területről a nyugat-európai társak által megtermelt javaknak csak több mint a felét tudjuk betakarítani. A főigazgató szerint ennek egyik oka, hogy hazánkban még mindig idegenkedünk az integrációtól, az összefogástól. A nyugat-európai kis és közepes gazdaságoknál teljesen természetes, hogy együttműködnek, gazdaközösségeket alkotnak, közösen művelik a területet és közösen értékesítenek, közösen vásárolnak, használnak gépeket. Mi ettől idegenkedünk, ami sajnos alapvetően versenyhátrányt jelent számunkra.

Tapasztaljuk, hogy a méretgazdaság alsó határa is növekszik, ami globális folyamat. Egyre nagyobb területre van szükség ahhoz, hogy gazdaságosan, versenyképesen lehessen termelni. Marad tehát megoldásként az integráció, az összefogás erősítése, amiben mi még gyengén állunk, de készül az integrációs törvény. Ez azonban nem jelent majd csodát, csak a keretfeltételeket adja meg. Amiben még fejlődnünk kell, az a szaktanácsadás és a szaktudás folyamatos, rutinszerű, professzionális átadása a gazdálkodók részére, mert senki nem lehet egyszerre minden tudás birtokában, nagyon fontos feladat lesz a jövőben, hogy könnyíteni kell a változások követését a termelők felé, zárta előadását a főigazgató.

Az eredményesebb, jövedelmezőbb termelést az Agrárminisztérium a gazdálkodási környezet változásaival is segíteni kívánja, jelentette ki Dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár az Agrárközösség-NAIK Roadshow 2020 utolsó, Hódmezővásárhelyen tartott állomásán.

Dr. Feldman Zsolt

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára előadásában hangsúlyozta, hogy a maga szintjén előbb-utóbb minden gazdálkodónak alkalmaznia kell az új technológiákat, enélkül ma már nem képzelhető el eredményes, jövedelmező, környezetkímélő gazdálkodás. Ahogy az államtitkár fogalmazott, a hazánkban évek óta érzékelhető időjárási változások miatt egyre nehezebb a hagyományos, tapasztalati elven alapuló gazdálkodás, melynek alternatívája az adatokat felhasználó, arra építő gazdaság.

Az Agrárminisztérium a támogatáspolitika fenntartása mellett törvény megalkotásával segíti az öntözött területek növelését. Így többek között az engedélyezési eljárás jelentős egyszerűsítése és gyorsítása, az öntözési szolgalmi jog bevezetése is a gazdálkodók segítségére lesz. A gazdaságosabb birtokméretek kialakítását támogatja majd az osztatlan közös földterületek egyszerűbb és gyorsabb kimérése érdekében létrejövő törvény, amely tervezete már az Országgyűlés előtt van. Zajlik az őstermelői adózás szabályainak tisztább, átláthatóbb viszonyokat teremtő megújítása is.

A Közös Agrárpolitika jövőjével kapcsolatban az államtitkár arról beszélt, hogy a 2021-es év, csakúgy, mint anno 2014 is volt, átmeneti év lesz, amely alatt a jelenleg érvényes támogatási rendszer szerint kapják meg a gazdálkodók az uniós támogatásokat.

Az Agrárközösség szakértői egybehangzóan a változások felé nyitásra, biztatták a gazdálkodókat. Azt az időt, energiát, amit a változás miatti morfondírozásra, mérgelődésre fordítanak, fordítsák egészséges kíváncsiságra és tájékozódjanak, vegyék igénybe a segítséget, kérjenek fel szakértőket, hogy fejleszthessék gazdaságukat.

A rendezvényen jelentették be az Agrárközösség –AgroVIR együttműködést, amely által a kis- és közepes gazdaságok számára is elérhető a legmoderneb farmmenedzsment szoftver.  Célunk az AgroVIR közösség jó gyakorlatain, tapasztalatain alapuló döntéstámogató megoldásokkal segíteni a gazdálkodókat, mely által fenntartható módon, folyamatos szakmai alapokon nyugvó döntésekkel tudják fejleszteni gazdaságukat, növelni jövedelmezőségüket. Segíteni az ehhez szükséges komplex szemléletváltásban, adat alapú döntéshozatalban, hogy a digitalizáció nyújtotta előnyöket tényleges jövedelem növekményként lehessen realizálni.

Török Gyula ügyvezető Agrárközösség / Maróti Miklós ügyvezető AgroVIR / Török Zoltán pályázati szakértő  Agrárközösség

Az Agrárközösség AgroVIR együttműködése lehetővé teszi, hogy gazdaság mérettől függetlenül, speciális szakértelem és beruházás igény nélkül lehessen alkalmazni a 21. század eszközeit, növelni a jövedelmezőséget.

A gazdaságok fejlesztésére most soha nem látott kedvezményes finanszírozási lehetőségek állnak rendelkezésre. Simon Attila, az MKB Agrárpartner Program szakmai vezetője ismertette az MKB Bank nyújtotta finanszírozási lehetőségeket, kiemelve a tavalyi évben bevezetett termőföld fedezete mellett igénybe vehető MKB Hektár Plusz termékcsaládot.

Simon Attila, MKB

Továbbá elmondta, hogy az MKB Bank 2020 tavaszán vezeti be az MKB Agrár Kamattámogatott Hitelterméket, amely új beruházásokhoz, évi fix 0,5%-os kamat mellett lesz igényelhető.

Az MKB Agrárpartner a mezőgazdaságot ismerő és értő pénzügyi partnerként támogatja az agrárvállalkozások létrejöttét és működését. Az MKB Bank lehetőséget nyit a bővülésre!