Blog


6
márc

Még csak március eleje, de már befutott az év olvasói levele

2019. március 6., szerda

Kollégáink időnként figyelemreméltó leveleket kapnak. Szerintünk az alábbi esélyes az év olvasói levele címre.

Kolléganőnk meg is válaszolta, itt közöljük a választ is.

 

Kedves Hölgyem!

Elnézését kérem, hogy ismeretlenül terhelem kérdésemmel; az Internet akadtam rá az Ön elérhetőségére.

Baráti társaságban beszélgettünk a burgonya termesztés hazai helyzetéről. Egyikünk a burgonya termőterület csökkenésének okát a kukorica termőterületek növekedésében látja.

Az említett társaságban valamennyien városiak vagyunk én ezért csak logikai, statisztikai alapon tudom megközelíteni a kérdést.

Azt olvastam az Interneten, hogy az elmúlt csaknem 100 évben mindig 1 millió és 1,2 millió hektár körül vetettük el a tengerit, ami 2017-ben esett először 1 millió hektárra. Ezzel szemben a burgonya termőterülete két nagyságrenddel kisebb és mondhatni folyamatosan csökken.

Ebből azt gondolom, hogy a kukoricatermesztés méretének időbeni alakulása nincs hatással a burgonyatermesztésre. Magyarán a burgonyaföldekre krumpli helyett nem kukoricát vetettek az idők folyamán.

Egyet tud érteni a fenti következtetésemmel?

Kérem, ha zavarónak tartja kérdésemet, bocsásson meg és törölje levelemet.

Tisztelettel:

B. Péter

 

Tisztelt B. Péter!

Először is kérem, engedje meg, hogy megköszönjem levelét! A  mindennapos -nagyrészt adminisztratív- munkánk mellett kifejezetten felüdülés, amikor lehetőségem adódik más irányú gondolatokra, így már előre elnézést kell kérnem, ha kissé bőven fejtem ki a válaszomat feltevésükre.

Barátai körében tett megállapításuk részben helyes, azonban nem ennyire egyenes az út…

A hazai burgonyatermesztés valóban csökkenő tendenciát mutatott az elmúlt években, az utolsó 3 évben pedig lehet mondani, drasztikusan csökkent.

Magyarországon a fő termesztő vidék a Dél-Alföld, ezen belül is Homokhátság települései (Balástya, Zákányszék, hogy csak példákat említsek).

Személy szerint nem vagyok elemző, viszont jelenleg több, mint 300 gazdálkodó partnerünknél látunk el szaktanácsadói feladatokat, így azokat a tapasztalatokat, következtetéseket tudom Önnel megosztani, amiket ebből a merítésből szereztünk.

Azok a gazdálkodók, akik a ’90-es évek elején átalakuló termelési rendszer után kezdtek burgonyatermesztése, egyre inkább felhagynak vele, főleg azért, mert az akkor beszerzett (esetleg a szövetkezettől jutányos áron megvett) gépek mára teljesen elavultak. A gépparkot emberi munkaerővel kiváltani manapság szinte lehetetlen, a mezőgazdaságot sem kerüli el a munkaerőhiány, sőt, talán azzal sem túlzok, ha azt mondom, ebben az ágazatban érződött a hatása a leghamarabb. Új munkagépek beszerzése olyan nagy beruházás, amit nem sokan tudnak felelősen elvállalni.

Ahol később, a 2000-es években került be a vetésforgóba a burgonya, néhány nagyon sikeres évet könyvelhettek el, aránylag nagy nyereséggel termesztették mindennapi eledelünket. Ezt a trendet a piaci átalakulás bolygatta meg, és tette hektikussá,az Európai Unióhoz való csatlakozásunk hirtelen megsokszorozta a konkurenciát, megjelentek az boltokban a külföldi krumplik, hasonló, sőt, olcsóbb áron.

Ha még mindig nem untatom, megemlíteném az agronómiai okokat is. A burgonya növényvédelmi szempontból rendkívüli odafigyelést igényel. Több vírusos betegsége van, ami ellen -a humán egészségügyhöz hasonlatosan- nincs gyógymód, a megelőzésre viszont nagyon sok energiát és pénzt kell fordítani. Amikor egy gazdálkodó burgonyát termeszt, 5 évre előre kell vetésszerkezeti tervet készítenie, ennyi idő után ültethető burgonya ugyanoda, tehát elegendő termőterülettel kell rendelkezni a vetésforgó biztosításához.

Végül, nem mehetünk el az időjárási körülmények jelentős változása mellett sem. A csapadék mennyisége és eloszlása sem kedvez ennek a kultúrának. 15-20 évvel ezelőtt bátran termesztettek öntözés nélkül is krumplit, manapság ez már nagyon komoly rizikó. Egy-egy terület öntözésének megoldása pedig éppen fordított arányban változott, jóval nehezebb napjainkban, mint a burgonyatermesztés fénykorában.

Összefoglalva, és így végiggondolva a felvetésüket, nem oksági összefüggést látok, inkább okozatit. Azért termesztenek takarmánynövényeket, mert “üresen maradt a krumpli helye”. A kukoricát sem kiáltanám ki térfoglalónak, inkább azt mondanám, hogy berobbantak a termesztésbe azok a növények, amelyet energiatermelésre használnak fel, nem pedig élelmiszer-alapanyagként és/vagy takarmányként.

Remélem, válaszommal közelebb hoztam Önökhöz a mezőgazdaságot! Gazdálkodó partnereim nevében is köszönöm, hogy a szakmánktól távol is érdeklődnek, és gondolkodnak rólunk!

Tisztelettel köszönöm a figyelmét!

Üdvözlettel,

Mucsi Nikolett