Ez azt jelenti, hogy most nagyjából ugyanannyiba kerül egy kilogramm alma, mint májusban, amikor 497 forintot mutattak az adatok. Az inflációs kosárban szereplő zöldségek és gyümölcsök közül mindkét időtávon az alma ugrik ki leginkább. Január óta a citrom 9,9 százalékos és a vöröshagyma 5,7 százalékos drágulása ugrik ki. Ezzel szemben a paradicsom 16,9 százalékkal, az uborka 11,7 százalékkal, a narancs pedig 2,7 százalékkal olcsóbb. Tavaly októberhez képest az alma 61,4 százalékos raliját a narancs 36,98 százalékos és a citrom 187,6 százalékos drágulása követi. Ezekkel szemben a késő burgonya 11,2 százalékkal, a vöröshagyma 6,4 százalékkal, a fejes káposzta pedig 5,5 százalékkal olcsóbb.
A húskészítmények közül idén a pulykamellfilé 2,7 százalékos drágulása emelkedik ki, míg legjobban 1,4 százalékkal a csirkemellfilé lett olcsóbb. Éves viszonylatban mindegyik, az adatsorban szereplő húskészítmény drágult. A gépsonka 20,2 százalékkal vezeti a sort, míg 0,7 százalékkal a csirkemellfilé zárja a sort.
A szeszes italok országos fogyasztói átlagárának változása januártól nem tekinthető számottevőnek, mínusz 1,3 százaléktól, plusz 0,5 százalékig terjed a skála. Előbbi az asztali vörösbor, míg utóbbi a világos sör. Éves viszonylatban az ízesített szeszesital 10,1 százalékkal ugrik ki a mezőnyből, legkevésbé, 3,6 százalékkal a vodka drágult.
A többi, az inflációs kosárban szereplő élelmiszer közül idén a tejes margarin drágult a legjobban, 1,4 százalékkal, míg legjobban, 2,3 százalékkal az étolaj ára csökkent. Éves viszonylatban a kategóriában a sertészsír 21,9 százalékos ralija emelkedik ki. A tejes margarin ára ezzel szemben egy év alatt 5,1 százalékkal mérséklődött.
Összességében az élelmiszerek ára átlagosan 6,5 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben és 0,2 százalékkal kúszott feljebb az elmúlt hónapban – derült ki a KSH adataiból.
Forrás: agroforum.hu