Mezőgazdasági hírek

Magasabb támogatási intenzitást várhatnak a mezőgazdasági termelők

2023. augusztus 22., kedd

Módosították a 2021 végén megjelent „Nem mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja – Vidéki turizmus fejlesztése” című (VP6-6.4.1.-21 kódszámú) pályázati felhívás dokumentációját. A legfontosabb változás, hogy Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld Észak-Magyarország és Pest tervezési-statisztikai régióban a pályázók akár 70 százalék támogatási intenzitásra számíthatnak.

A részletekről Kovács Viktóriával, az Agrárközösség Kft. pályázati üzletágvezetőjével beszélgettünk. Mint mondta, a módosítás oka, hogy az Európai Bizottság májusban elfogadta a Magyarország regionális támogatási térképének átalakításáról szóló döntést. Mivel ez a 2022. január 1-jétől 2027. december 31-ig tartó támogatási időszakra vonatkozik, az említett felhívást is érinti. Erre ugyanis 2022. év elején zárult a jelentkezés.

„A Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld Észak-Magyarország és Pest tervezési-statisztikai régióban 50 százalék az alaptámogatás intenzitása, amely mikro- és kisvállalkozás igénylő esetén 20 százalékponttal növelhető, vagyis az itteni pályázók számára legalább 70 százalékra emelkedik a támogatás aránya.”

Most, hogy megtörtént ez a módosítás, a Magyar Államkincstár újból elkezdett foglalkozni a felhívásra beadott pályázatokkal, és a szakértő szerint az év végéig várható a támogatói okiratok kiadása, amely dátum a módosított felhívásba is bekerült.

Ez azt jelenti a pályázók számára, hogy nagyon szűk két évük lesz a megvalósításra, hiszen a Vidékfejlesztési Programot 2025. december 31-ig zárni kell. A felhívás keretében egyébként összesen 5 milliárd forintra, egy-egy projekt esetében maximum 100-100 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra, szálláshely építésére vagy fejlesztésére lehetett pályázni.

A költségek jelentős emelkedése és a kedvezőtlen piaci környezet miatt sok pályázó visszalépett az elmúlt időszakban, de a pályázati szakértő arra emlékeztet, hogy „jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok”, vagyis ez a pályázati támogatás is sokkal több, mintha valaki csak önerőből valósítaná meg a beruházását.

Szerinte a jövőben is támogatott lesz a szálláshelyépítés, illetve -fejlesztés, de nem biztos, hogy olyan kondíciókkal, ahogyan ezt a kérelmet lehetett benyújtani.

Felhívta a figyelmet, hogy akik pozitív elbírálásban részesülnek az év végéig, azok nagyon gondolják át a projektjüket és kérjék ki szakember véleményét, mert akik kevesebb, mint 100 millió forintos támogatást igényeltek, azok élhetnek az építési költségnövekmény kompenzálásának a lehetőségével.

Érdemes mielőbb nekilátniuk a megvalósításnak, és szorosan együttműködni a projektmenedzserrel, valamint a hitelszakértővel a finanszírozás optimalizálása érdekében.

Ha ugyanis több ütemben lehet lehívni a támogatási összegeket, azzal megoldható az előfinanszírozás, de ehhez tervezni kell az ütemezést.

Mindezt nyilván a legkedvezőbb piaci finanszírozással érdemes kiegészíteni, vagyis fontos az együttműködés a projektmenedzser, a kivitelező, műszaki ellenőr és a bankok részéről.

Az Európai Bizottság említett döntése kapcsán egyébként az is jelentős változás, hogy immár a gyakorlatban is megszűnt Pest vármegye hátrányos helyzete, Budapestet ugyanis kiemelték a Közép-Magyarországi Régióból, amely eddig a kiemelten fejlettnek minősített főváros miatt alacsonyabb támogatási intenzitásra számíthatott.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu