Mezőgazdasági hírek

Magas hozamú gazdálkodással visszaadhatunk földeket a természetnek

2020. május 11., hétfő
A mezőgazdasági területek bővítése annak érdekében, hogy a világ egyre növekvő népességének növekvő élelmezési igényeit kielégítsük, súlyos terhet ró az ökoszisztémákra. Egy új tanulmány szerint az élelmiszernövények termesztéséhez szükséges földterület mintegy fele megkímélhető lenne, ha valóban elérnénk az elérhető terméshozamokat, és a növényeket ott termesztenénk, ahol a legjobban megteremnek.

Az őserdei területeket vissza kellene adni az állatoknak

Fotó: pixabay.com

2005 körül természetvédők és biológusok vitát folytattak az úgynevezett talajmegtakarításról, amelynek során kiderült, hogy a mezőgazdaság által hasznosított területek csak nagyon korlátozott mértékben lehetnek „barátságosak” a vadon élő állatok számára úgy, hogy közben a hozamok is elfogadhatóak maradjanak. A leginkább veszélyeztetett fajoknak pedig csak a természetes élőhelyük visszaállításával kedvezhetünk. A téma a közelmúltban újra terítékre került az úgynevezett Half Earth projekt során, amelynek célja, hogy a jelenleg más célokra használt földterületek felét visszaadjuk a természetnek, így korlátozzuk a biológiai sokféleség aggasztó csökkenését és kezeljük a földhasználat egyéb hatásait, egyebek mellett az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Optimális tájhasználat

Fotó: pixabay.com

Nature Sustainability című folyóiratban közzétett tanulmány szerzői szerint, tekintettel a mezőgazdasági termékek iránti növekvő globális keresletre, sürgősen szükség van egy ilyen stratégiára. A tanulmány elsőként ad betekintést abba, hogy mekkora földterületre lenne szükség a jelenlegi élelmiszernövény-igény kielégítéséhez nagy földhasználati hatékonyság mellett anélkül, hogy súlyosbítaná mezőgazdasági termelés negatív hatásait.

Borsóvetés

Fotó: MTI/Balázs Attila

„A fő kérdés, amelyet meg akartunk válaszolni, hogy mekkora mennyiségű területet lehet megtakarítani, ha globálisan elérnénk az elérhető maximális terméshozamokat, és a növényeket azokon a területeken termesztenénk, ahol azok a legjobban teremnek.

Ezenkívül meg akartuk határozni, hogy ezek milyen következményekkel járnak a mezőgazdasági ágazathoz kapcsolódó egyéb tényezőkre, ideértve a műtrágya és öntözővíz igényeket, az üvegházhatású gázok kibocsátását, a szén-dioxid megkötési potenciált és a vadon élő veszélyeztetett fajok számára elérhető élőhelyeket” – magyarázza a tanulmány vezető szerzője Christian Folberth, a Nemzetközi Alkalmazott Rendszeranalízis Intézet (IIASA) Ökoszisztéma Szolgáltatási és Menedzsment Program kutatója.

Fejtrágyázás

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy magas tápanyag-bevitel és a növények újraelosztása mellett a jelenleg használt termőföldnek csak körülbelül a felére lenne szükség azonos mennyiségű fő növény termesztéséhez. A másik felét elvileg felhasználhatnánk a természetes élőhelyek vagy más táji elemek helyreállítására. Az eredmények azt is mutatják, hogy a földhasználat jelenleg a legkevésbé sem hatékony, és nem elsősorban a terméshozam felső határértékei miatt, amelyeket a világ számos részén az éghajlat határoz meg, sokkal inkább a gazdálkodási döntések miatt.

Nehéz pontosan megmondani, hogy a biodiverzitást mennyire befolyásolja közvetlenül a mezőgazdasági tevékenység, ám becslések szerint túl van a biztonságos határokon, elsősorban az élőhelyek elvesztése miatt.

Ebben a tekintetben a kutatók két forgatókönyvet értékeltek: az első szerint legyen maximális talajmegtakarítás de egyéb kényszer nélkül, eltekintve a jelenlegi termőföld nagyságától, míg a második forgatókönyv olyan célzott talajmegtakarítást terjeszt elő, amely felhagy a szántóterületek használatával a biodiverzitás hotspotjaiban, és egyébként világszerte egységesen a termőterület 20%-án hagyja el a termelést. A két forgatókönyv között a legtöbb vonatkozásban csak csekély különbségek voltak, kivéve a vadon élő állatok élőhelyét, amelyek csak a célzott talajmegtakarításnál növekedtek jelentősen. Ez azonban lehetővé tette a szántóföldi felhasználás még közel 40%-kal történő csökkentését.

Öntözéses gazdálkodás

Fotó: pixabay.com

A kutatók mindezen túl azt találták, hogy a megművelt földterület csökkentésével az üvegházhatású gázok kibocsátása és az öntözővízigény is valószínűleg csökken, miközben a műtrágya bevitelére vonatkozó globális igény változatlan marad. A megtakarított termőföldön helyreállított természetes növényzettel jelentős szén-dioxid megtakarítás jelentkezik. Az intenzív gazdálkodás, illetve a talajmegtakarítás potenciálisan káros helyi hatásait, például a tápanyag-szennyeződést vagy a vidéki területeken jelentkező jövedelemvesztést még tovább kell vizsgálni.

„Tanulmányunk eredményei segíthetnek a politikai döntéshozóknak és a szélesebb nyilvánosságnak az integrált földhasználati forgatókönyvek eredményeinek összehasonlításában. Ez azt is mutatja, hogy

nem elkerülhetetlen a szántóföldi területek növelése, és, hogy jelentős potenciál van a földhasználat hatékonyságának javításában is.

A megfelelő politikák végrehajtása esetén az olyan intézkedések, mint a fejlett technológiák alkalmazása, ugyanolyan hatékonyak lehetnek, mint a keresletoldali intézkedések, amilyenek például az étkezésiszokás-változások” – mondja a projektvezető, az IIASA Ökoszisztéma Szolgáltatások és Menedzsment Programjának igazgatója, Michael Obersteiner. “Mindazonáltal a nem kívánt eredmények elkerülése érdekében minden intézkedést rendeletekkel kell irányítani.”

Forrás: magyarmezogazdasag.hu