Mezőgazdasági hírek

Lesz-e glifozát tilalom?

2023. július 28., péntek

Az EU hatóságok nem látnak problémát a glifozát engedélyének meghosszabbításában. Viszont Németország tervezi annak tiltását. Kérdés, hogy ez jogilag érvényes lehet-e majd?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) úgy tűnik, nem aggódik a glifozát engedélyének meghosszabbítása miatt. Júliusi közleményük szerint “nincsenek kritikus problémás területek”. Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) már tavaly arra a következtetésre jutott, hogy a glifozát nem minősül rákkeltőnek vagy genetikai károsítónak. De hozzátették, hogy az adatok hiányosak, többek között a fogyasztói kockázat tekintetében. 

Ugyanakkor a glifozát biodiverzitást érintő kockázatait összetettnek  minősítették, de szerintük óvintézkedésekkel ezek a veszélyek csökkenthetők.

Az EU Bizottság és a tagállamok számára a fent nevezett hatóságok kiértékelései adják az alapot a döntéshez, hogy a glifozát ez év decemberében lejáró engedélyét meghosszabbítsák-e.  

A német kormány 2023 végétől a koalíciós szerződésben megállapodott a glifozát tilalomról. Azonban azzal számoltak, hogy az EU-s engedély ekkorra lejár. Kérdéses, hogy mennyire lesz jogilag hatályos egy nemzeti tilalom a várható EU-s újraengedélyezés mellett.

A német parlament ezért egy új vitát kezdeményez a témáról.

Az FDP (Freie Demokratische Partei) nemrégiben kritikusan nyilatkozott a glifozát tiltásának terveivel kapcsolatban. Szerintük ez nagyban növelné a mezőgazdasági termelők munkáját: ugyanis mechanikusan kellene elvégezniük a gyomnövények irtását. A párt szerint ez a biodiverzitásra is károsan hatna, továbbá az ekék és traktorok fokozott használata növelheti a CO2-kibocsátást is. Az FDP szerint semmi nem szól a glifozát újbóli engedélyezése ellen.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu