Mezőgazdasági hírek

Lehull a lepel: így állnak most az őszi vetések az országban

2020. február 19., szerda
Továbbra is erős nyugatias áramlás alakítja időjárásunkat, a viharos szelet okozó viharciklonok pályája azonban kissé északabbra tolódik, így térségünkben nyugodtabb, de az évszakhoz képest enyhe időre van kilátás. A műholdas vegetációs index (NDVI) tanúsága szerint az őszi vetések már fejlődésnek, „zöldülésnek” indultak a földeken.

Az őszi vetések jellemzően továbbra is jól telelnek. Eddig nem fordult elő olyan komolyabb fagy, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna a növényi állományokban. Ugyanakkor még komoly gondokat okozhat, hogy a kártevőket és a különböző kórokozókat sem ritkította az idei télen kemény hideg. A legfrissebb műholdas vegetációs index (NDVI) térképeken a zöld tömeg mennyisége már kismértékű növekedést mutat az őszi kalászosokkal, illetve repcével bevetett táblákon.

Az őszi káposztarepce vetése és kelése körül aránylag kedvező volt az időjárás: megfelelő mennyiségű csapadék hullott a talaj-előkészítéshez, a keléshez, a növény kezdeti fejlődéséhez. Még az őszi árpa is talált elegendő nedvességet a keléshez. Az őszi búza vetéséhez azonban már sokfelé nem lehetett jó magágyat készíteni a rögös talajban, a vetés pedig porba történt. Október végén, november elején még éppen időben érkezett a kiadós eső a fejlődő növények számára, a hó végéig tartó csapadékos és enyhe időszak elegendő időt adott a kalászosok fejlődésére. Az ország döntő részén nagyjából kiegyenlítődtek a csapadékviszonyok az év végére: azaz a csapadékösszeg az ideális körül alakult, a talaj pedig feltöltődött nedvességgel. Csak a Tiszántúl, főleg annak déli fele volt lemaradásban, de ez akkor problémát nem jelentett. December végétől január legvégéig tartósan szárazra fordult az idő, majd ezt követően több hullámban is érkezett eső. Ezúttal a több eső a Tiszántúlon hullott, arrafelé is jórészt feltöltődött a talaj, sőt helyenként már a belvíz is megjelent. Összességében jelenleg a halmozott csapadékösszeg országszerte az ideális körül alakul. Az őszi búzára számított hőösszeg mindenütt jóval az optimális érték fölött (helyenként már a duplájánál) jár az enyhe ősz és tél hatására. Bár melegebb az idő a szokásosnál és tartós hóréteg sem alakult ki az országban, a télre eddig agrometeorológiai szempontból különösebb panaszunk nem lehet.

A hétvégétől kissé csendesebbé válik időjárásunk, előtte azonban még csütörtök este egy meleg-, majd rögtön a nyomában egy hidegfront vonul át fölöttünk. A frontokhoz kötődően főként a Dunántúlon erősödik meg előbb a délnyugati, majd pénteken az északnyugati szél. Esőre, északon, északkeleten havas esőre, átmeneti havazásra is számítani lehet. A déli országrészben várható több csapadék, ott 5 mm fölötti mennyiség valószínű. A frontok mögött csökken a felhőzet, és a hétvégén illetve jövő hétfőn is többnyire napos, fátyolfelhős, száraz időre van kilátás, bár foltokban reggelente köd képződik, ami néhol tartósabban megmaradhat. A következő hidegfront a jelenlegi számítások szerint kedden vonul át fölöttünk kevés csapadékkal, megélénkülő széllel. A hőmérséklet az előttünk álló egy hétben is az ilyenkor megszokott értékek fölött alakul. Éjszakánként a legtöbb napon kevéssel fagypont alá hűl, nappal azonban jellemzően 7 és 12 fok közé melegszik a levegő, hétfőn várható ennél pár fokkal melegebb.

Forrás: agrarszektor.hu