Mezőgazdasági hírek

Lassan egyenértékű lesz az arannyal a széna

2018. szeptember 5., szerda

Akkora a takarmányhiány, hogy a hirdetési oldalakon egymás elől kapkodják el a körbálákat a gazdák.

Számos gazdaságban már az első kaszálásból származó, a következő télre elraktározott szénával etetnek. A második és harmadik kaszálás az aszály miatt gyakran nem takarítható be. Emiatt magas lett a széna iránti kereslet  viszont jelenleg kevés van belőle így csak magas piaci áron lehet hozzájutni – olvasható a Topagrar oldalán.

Írja be a naptárába Innovációs bemutató és gazdanapjaink dátumát,
és foglalja le a helyét most!

750x282_Event_Banner.jpg


A széna olyan értékes, mint az arany – fotó: Pixabay

Egy ménes vezető Spiegel Online-nak adott nyilatkozatából kiderült, hogy a piac jelenleg üres. Azonban lovainak szürgősen szüksége van a takarmányra.

A helyzet súlyosságát az is szemlélteti, hogy a közismert hirdetési oldalon, az Ebay-en valaki 2000 körbálát akart eladni, ami röviddel a hirdetés feladása után elkelt.

– Takarmányhiány tapasztalható valamennyi északi területen. Időközben már a svédek, a norvégok és a dánok is jönnek szénát vásárolni. A norvégok állítólag Izlandról szeretnének szénát importálni. Akinek még mindig van valamennyi eladnivaló szénája, az gyakran túlzott áron adja csak el – nyilatkozta a 120 lóval büszkélkedő gazda.

A szénával jelenleg úgy kereskednek, mint az arannyal.

A gazdának minimálisan sikerült megoldani a problémát, hiszen az Eifel hegységben még tudott szénát vásárolni.

Tonnánként 115 eurót fizetett, ami körülbelül kétszerese a normál árnak.

Ezenkívül az öntözéssel foglalkozó körzeti pályázata is sikeres volt, így mostantól négyzetméterenként 30 litert öntözhet.

Mindez két alkalommal lehetséges, amelyért a 3 hektáron 700 eurót kell fizetnie, de reméli, hogy ezáltal újra zöldellni fognak a legelők.

A topagrar kutatásai szerint az alsó-szászországi ménestelep vezetője már egy hónappal ezelőtt vásárolta a szénát az Eifel térségében. A gazda értékelése szerint ma már nem találna hasonló áron.

Forrás: agrotrend.hu

Share