Mezőgazdasági hírek

Különösen értékes lehet a Chardonnay törköly

2021. május 31., hétfő

Egy új kutatás nyomán számos, potenciálisan egészségjavító hatású vegyületet és oligoszacharidot azonosítottak a chardonnay törkölyében.

Kaliforniában évente megközelítőleg 4 millió tonna világszínvonalú bor előállítása történik. Emellett azonban hatalmas mennyiségű borászati melléktermék is keletkezik. Úgy tűnik, hogy a tudománynak sikerül kiaknáznia a maradékokban rejlő lehetőségeket.

A University of California élelmiszerkutatói az LWT – Food Science and Technology folyóiratban közzétett munkájukban rámutattak, hogy a Chardonnay törkölyéből számos – az egészségre nézve kedvező hatású – molekula, valamint oligoszacharid vonható ki.

Az oligoszacharidok számos növényi és állati szövetben megtalálhatók, beleértve az emberi anyatejet is. Az utóbbi időben született adatok alátámasztották a bélrendszer egészségének támogatásában betöltött jelentős szerepét is. Amanda Sinrod, a kutatás vezető szerzőjének elmondása szerint megdöbbentő volt a felismerés, hogy milyen gazdagságban tartalmazza a Chardonnay törkölye a molekulákat, beleértve az anyatejben is megtalálható szerkezeti elemeket.  A kutatónő elmondta, hogy a Chardonnay törkölyre eddig, mint alacsony értékű vagy értéktelen melléktermékre tekintettek.Az anyatejből származó oligoszacharidok nem vesznek részt közvetlenül a gyermek táplálásában, azonban elősegítik olyan, a csecsemő bélrendszerében élő baktériumtörzsek fennmaradását, amelyek elengedhetetlen szerepet játszanak a gyermek immunrendszerének fejlődésében. Daniela Barile professzor, egyben társkutató laboratóriuma innovatív technológiákat fejlesztésére specializálódott az egészségjavító vegyületek mezőgazdasági melléktermékekből (tejsavó, hüvelyesek) történő kinyerése céljából.

A Chardonnay törköly jelenleg nagyon ígéretesnek tűnik, mint az egészséget javító tápanyagok forrása. Az oligoszacharidok előfordulása különösen a bogyóhéjban volt bőséges. Előzetes kutatások magából a borból is kimutatták a vegyületek jelenlétét, jóllehet alacsonyabb koncentrációban, de a leírás tárgyát képező kutatás nem tért ki borminták elemzésére. A minták szintén nagy mennyiségben tartalmaztak flavonoidokat, amelyek számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható jótékony hatású vegyületek.  A kutatók azt vizsgálják, hogy az oligoszacharidok függetlenül vagy szinergikusan működnek-e ezekkel a bioaktív vegyületekkel a bélrendszer egészségének támogatása szempontjából.

A kutatócsoport vizsgálja továbbá, hogy a termesztési körülmények, az évjárathatás és a feldolgozás módja miként befolyásolhatják a borászati melléktermék egészségügyi potenciálját.

Forrás: agroforum.hu