Mezőgazdasági hírek

Kritikus helyzetben a magyar állatorvosi szakma: ezt a gazdák fogják a legjobban megszívni

2019. november 15., péntek

Egyre több nő dolgozik állatorvosként Magyarországon, a friss diplomások több mint fele ezen a pályán helyezkedik el. Az elnőiesedés azonban komoly következményekkel jár, a végzettek többsége ugyanis a kisállatokkal foglalkozó praxisokban helyezkedik el, és a haszonállatokkal kapcsolatos munkát csak nagyon kevesen választják. Ebből kifolyólag a magyar állatorvosi hivatás helyzete kezd egyre kritikusabbá válni az országban.

A kedvencállat-praxisokon kívül a magyar állatorvosi hivatás helyzete lassan kritikussá válik – mondta a Világgazdaságnak Horváth László, a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) főtitkára. Hozzátette, annak következtében, hogy  Magyarországon az állatorvosi ellátottság szerkezete és az állatorvosi szolgáltatás területenkénti megoszlása az elmúlt harminc évben nagymértékben átalakult a szakma helyzete – különösen a haszonállat-ellátás terén – folyamatosan nehezedett. Állatorvosok nélkül nem lehet sem megbízható járványvédelemről, sem pedig élelmiszer-biztonságról beszélni – hangsúlyozta.

A friss diplomás állatorvosok száma általában 100–110 fő között van egy évben, és mintegy 65 százalékuk nő. Az elnőiesedés egyik következménye, hogy a végzettek döntő többsége a kisállatokkal foglalkozó praxisokban helyezkedik el, és csak kevesen választják a haszonállatos munkát. (Ebben kivételt képeznek a lovak, ez a terület a női állatorvosok között is népszerű.) Ugyanakkor az is tény, hogy a haszonállatok száma folyamatosan csökken, koncentrálódik, míg a kedvtelésből tartott kisállatok száma ugrásszerűen megnőtt. A MÁOK egyébként jelenleg körülbelül 2400 praxisengedéllyel rendelkező szolgáltatót tart nyilván.

Forrás: agrarszektor.hu