Mezőgazdasági hírek

Könnyítések a gazdáknak a járványhelyzet miatt

2020. június 11., csütörtök

Az őstermelői igazolvány 2020. január elsejére történő visszamenőleges érvényesítésének határideje idén nem március 20-a. Aki az értékesítési betétlapot e határidő után, legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kérelmezi, annak őstermelői jogviszonya 2020. január elsejére visszamenőleges.

Módosult az őstermelői igazolványok szabályozása, így az idei értékesítési betétlapok a veszélyhelyzetet követően is kérelmezhetők, automatikusan január 1-jéig visszamenőleges hatállyal – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

Ez azt jelenti, hogy az őstermelői igazolvány 2020. január elsejére történő visszamenőleges érvényesítésének határideje idén nem március 20-a. Aki az értékesítési betétlapot e határidő után, legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kérelmezi, annak őstermelői jogviszonya 2020. január elsejére visszamenőleges.

A módosult határidők miatt az őstermelői nyilvántartásban visszamenőlegesen rendezésre kerülnek az érintett gazdálkodók adatai, amelyről a nyilvántartás vezetője, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) automatikusan adatot szolgáltat az adóhatóságnak és az államkincstárnak.

Kedvezőbbé váltak az egyszerűsített munkavállalás szabályai a mezőgazdaságban.Rugalmasabbá váltak a mezőgazdasági ágazatban az egyszerűsített foglalkoztatás keretében megvalósuló munkavállalás szabályai.

Az AM közleménye szerint a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati és vadászati ágazatba tartozó munkavégzés keretében megvalósuló alkalmi és idénymunka esetén idén az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényben előírt éves időkorlát 120 napról 180 napra változik mind az idénymunka, mind az alkalmi és idénymunka együttes alkalmazásakor.

További jelentős könnyítés, hogy az alkalmi munka havi időtartama a korábbi legfeljebb 15 napról 20 napra emelkedett.

A könnyítő intézkedések mellett az Agrárminisztérium munkaszuret.hu néven hirdetési felületet indított az új típusú koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet miatt munkaerő hiánnyal küzdő vállalkozások és alkalmi munkát kereső munkavállalók számára. Az online platform információt nyújt a munkát vállalni kívánóknak a mezőgazdaságban, valamint az élelmiszertermelő szektorban meglévő munkalehetőségekről az ország egész területén.

Nem kell a gazdálkodóknak a vészhelyzet alatt vízkészlet-járulékot fizetniük.

Ez a könnyítés vonatkozik a növénytermesztés, az állattenyésztés, a vadgazdálkodás és a kapcsolódó szolgáltatások, az erdőgazdálkodás, valamint a halászat, halgazdálkodás területén tevékenykedőkre is

A járványügyi veszélyhelyzet idejére a gazdálkodók mentesülnek a vízkészletjárulék-fizetési kötelezettség alól, az erről szóló kormányrendelet pénteken jelent meg. .

A NAK felhívja a figyelmet, hogy a mentesség a nyilatkozattételi és adatszolgáltatási kötelezettséget nem érinti, a mentességet a vízhasználók az éves és negyedéves bevallásaikban érvényesíthetik, külön nyilatkozattal.

A külön nyilatkozat formanyomtatványa a Katasztrófavédelem és a https://vkj.gov.hu oldalon lesz elérhető.

 

Törökné Rácz Erzsébet adószakértő