Mezőgazdasági hírek

Könnyebb lehet a hamis élelmiszerek azonosítása

2021. október 13., szerda

Az élelmiszer-hamisítás, például a valótlan eredetmegjelölés több milliárd dolláros kárt okoz a gazdaságnak minden évben. A botanikusok ennek megoldására fejlesztettek ki egy modellt, mely hatékonyan és alacsonyabb költségekkel képes megállapítani az adott élelmiszerek valódi eredetét.

A svájci szamóca vagy az olaszországi olíva olaj jóval drágábban értékesíthetők, mint más országok ugyanezen termékei. Ezért mind a hatóságok mind az élelmiszeripar nagy energiát fektet a hamis eredetmegjelölések felgöngyölítésére, ami a becslések szerint 30-40 milliárd dolláros kárt okoz a gazdaságnak évente.

Az egyik módszer a hamis eredet felfedésére az adott termékből vett minta δ18O, azaz delta-O-18 értékének megállapítása, mely jellemzi az oxigénizotóp-arányt. Ez az eljárás eddig időigényes és drága volt.Egy esetleges hamisítási botrány kirobbanása után nem csak a gyanús tételekből kellett mintát venni, de a valóban abból az adott országból származó termékekből is, valamint egyéb régiók azonos termékeiből is szükséges volt a mintavétel.Költségcsökkentés modell számítással

Dr. Florian Cueni botanikus az izotóp analízisre szakosodott Agroisolab GmbH céggel karöltve dolgozott ki egy új eljárást. Ez a modell arra szolgál, hogy szimulálja az oxigénizotóp-arányt a különböző régiókban termő növényekben, így nincs szükség az időigényes referencia adatok beszerzésére. A modell a hőmérséklet, csapadék, páratartalom és a termesztési időszakról származó információk segítségével működik – ezeket pedig nyilvános, könnyen hozzáférhető adatbázisokból is meg lehet szerezni.

Cueni tesztelte és megerősítette a modell működését egy egyedi δ18O referencia adatbázis segítségével, melynek adatai 11 év alatt Európa különböző pontjain termesztett szamócákból származott.

Széles körű alkalmazhatóság

„Apró változtatásokat eszközölve a paraméterekben a modellünk az összes növényi termék esetében használható” – mondta Ansgar Kahmen professzor, aki a kutatási projektet vezette. Ezzel lehetővé válik a hagyományos izotóp analízis egyszerűsítése és felgyorsítása, mivel pontosan képesek szimulálni a régiót, ahonnan az adott mezőgazdasági termék származik.

A bázeli botanikusok által kidolgozott modell érdekes lehet még a lefoglalt drogok származási helyének feltárásánál, élelmiszerbiztonsági hatóságoknak, valamint olyan magán törvényszéki szakértői intézeteknek is, melyek élelmiszereket ellenőriznek vagy tanúként vesznek részt jogi perekben. Az élelmiszeripar nagy érdeklődést tanúsít a technológia iránt, mivel a hamis eredetmegjelöléssel eladott termékek a jó hírnévnek is ártanak. Emellett azonban olyan civil szervezetek figyelmét is felkeltették a kutatók, mint a WWF vagy a Greenpeace, mivel például az illegálisan kitermelt faanyag eredetét is meg lehet ezzel a módszerrel határozni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu