Mezőgazdasági hírek

Kitekintés a globális fokhagymapiacra

2023. január 4., szerda

Idén az európai száraz és meleg időszak miatt számos piacon csökkent a nagyobb méretű fokhagyma kínálata, valamint jelentős fokhagymatermesztő országok, például Franciaország, Olaszország és Spanyolország termelése is visszaesett. A gyorsan emelkedő energiaárak kihatással vannak a fokhagyma tárolási költségeire, így az árakra is.

A fokhagyma a tizedik legjelentőseb termesztett zöldségféle, amelyet 1,6 millió hektáron termesztenek a világon, a betakarított termés pedig mintegy 28 millió tonna. A három legjelentősebb termesztő Kína (20,71 Mt), aki globális termelés 77,6%-át teszi ki. A következő India (2,92 Mt), aki termelés 10,9%-át teszi ki, az ezt követő országok kevesebb mint 1,8%-ot birtokolnak a globális termelésből. A fokhagyma globális export értéke 3,1 billió dollár volt 2021-ben, ebből Kína 2,05 billió dollár értékben exportált. Ezt követi Spanyolország 484,8 millió dollárral, majd Argentína 150 150,6 millió dollárral. Import szempontjából Indonézia, USA és Brazília a legjelentősebb. Fontos megemlíteni, hogy a fokhagyma piaca fűszerként, és nem zöldségként viselkedik. Ez azt jelenti, hogy árcsökkenés esetében nem mutatkozik többlet kereslet a piacokon, mivel a fogyasztók nem reagálnak többlet vásárlással az árcsökkenésre.

Hollandia: Az import piacon több a lila, mint a fehér fokhagyma

Hollandiát, mint importőr érdemes megemlíteni, ezért a nemzetközi piacokra igen jó rálátásuk van. A hollandok szerint a fokhagymatermés világszerte vegyes képet mutat, és érezhető ez a piacán is. Egyes kínai városokban még mindig zárlat van érvényben, és a raktárak is leálltak. Spanyolországban és Kínában is több lila fokhagyma áll rendelkezésre, mint fehér. A kínai fokhagyma minősége sokkal jobb, mint az elmúlt három szezonban, köszönhetően a betakarítás alatti jó időjárási körülményeknek. Spanyolországban az erős napsugárzás okozott károkat. Az ukrajnai háború és az új fokhagymakvótarendszer miatt 2021 utolsó negyedévében rengeteg fokhagyma érkezett Kínából az EU-ba, aminek következtében ezek a készletek még kitartanak, és szeptemberben még sok tavalyi betakarítású fokhagyma kapható, annak ellenére, hogy ezek már nem igazán felelnek meg a nyugati minőségi előírásoknak.

Június végétől elérhető lenne már az új termés, amelyet kifejezetten európai piacra szántak, viszont a hűtőházakban beragadt tavalyi termés miatt ezért lényegesen kevesebbet szállítottak és érkezett Hollandiába. Az árfolyam, a magas tengeri fuvardíj és egyéb költségek miatt megnövekedett költségek miatt az importőrök szerint a fokhagyma árának emelkednie kell, ha az idei szezon pozitív eredményt akar elérni a fokhagymakereskedelem minden résztvevője számára.

Németország: Nem olyan az import, mint amelyet elvárnának a vevők

Az import áru nagyrészt a spanyoloktól és a franciáktól érkezik Németországba, az importőrök nem elégedettek az idén beérkező fokhagyma méretével, amely jócskán eltér a megszokottól. A fehér fokhagyma helyett egyre inkább a tavaszi fajták kerülnek előtérbe, mert ezek nagyobb terméshozamúak és ellenállóbbak. A Kínából származó szóló fokhagyma esetében a szükséges mennyiségek folyamatosan rendelkezésre állnak, folyamatos az értékesítése. A beszerzés azonban továbbra is kihívást jelent, mivel a szállítási költségek néha megnégyszereződnek vagy megötszöröződnek.

Franciaország: Rövidített szezon, több a tavaszi vetésű és a rózsaszín fokhagyma

Idén a fokhagymának meglehetősen nehéz szezonja volt. Bár a 2022-es betakarítás június elején jó körülmények között, a tervezettnél 8-10 nappal korábban kezdődött, au ún. ’Waxy Breakdown’ betegség (post harvest fiziológiai eredetű betegség) megjelenése hatással volt a termékre. A lila fokhagyma esetében a nagyon száraz tavasz és az egyes parcellák elégtelen öntözése miatt a terméshozam meglehetősen alacsonyabb, ami kihatással volt a méretre és a színeződés hiányára. A fehér fokhagyma esetében a betakarítás és a szárítás nagyon jó időjárási körülmények között kezdődött. A felület növekedése volt megfigyelhető. A rózsaszín fokhagymában, amelyet az aszály jobban érintett, mint a többit, a mennyiségek jelentős csökkenése várható, körülbelül 50%-kal, és akár 80%-kal az öntözés nélküli parcellák esetében. Ez a helyzet arra késztette a fokhagymatermesztőket, hogy két héttel ezelőtt válságtanácskozást szervezzenek. A piacon a termék könnyen eladható, de a szezon rövidebb lesz a mennyiség hiánya miatt. A fehér fokhagyma helyett egyre inkább a tavaszi fajták kerülnek előtérbe, mert ezek nagyobb terméshozamúak és ellenállóbbak. Ami a biotermesztést illeti, az elmúlt 2 évben a termelési felületek növekedése figyelhető meg. Az idei évben jó minőségű bio fokhagyma áll rendelkezésre, hogy ellássa az igényeket.

Olaszország: Az aszály miatt csökkent a méret és a mennyiség, de jobb a minőség

Észak-Olaszországban a 2022-es fokhagymatermesztést az aszály sújtotta, a terméshozamok csökkentek. Az feldolgozatlan termék ára nagyon alacsony volt az elmondások szerint, a termelési költségek alatt volt végig az ár. Szeptember közepe óta azonban sokkal jobb a helyzet, az árak legalább 15%-kal emelkedtek. A csomagolt és feldolgozott fokhagymáért 4-6 euró/kg-ot fizetnek a feldolgozóüzemekben. A minőség viszont nagyon jó: az aszály egyrészt csökkentette a terméshozamot, másrészt javította a minőséget. Viszont a megnövekedett energiaköltségek miatt kérdéses, milyen árakra készülhetnek, mivel a fokhagymát alacsony hőmérsékleten kell tárolni.

A szicíliai fokhagyma betakarítási szezonja lényegében június végén ért véget. Az elmondások szerint legalább három csapást kellett elviselniük a termelőknek: az általános költségek növekedését, egy nem ideális szezont, 40%-kal kisebb termésmérettel, és 30-40%-kal kevesebb termelést a teljes területen.

A legfrissebb adatok szerint a 2022 júliusában az előző 12 hónapban közel 13,5 millió háztartás (52%) vásárolt fokhagymát. Ez a szám némileg elmarad az elmúlt időszakokhoz képest: csak 2022 elején 14 millió volt ez az adat. Ennél a terméknél az olaszoknál a bio nem meghatározó: a 13,5 millió háztartásból kétmillióban található csak bio termesztésű fokhagyma.

Spanyolország: Az emelkedő költségek negatívan befolyásolják a fokhagyma versenyképességét

A spanyol fokhagymaágazat nagy nehézségekkel néz szembe az idei szezonban. A betakarítás július végén fejeződött be. A májusban kezdődő szárazság és a magas hőmérséklet következtében a korábbi fokhagymáknál bizonyos minőségi problémák jelentkeztek; a minőségromlás nem jelentős, de a külső héj szárazságában észrevehető. Ami a lila fokhagymát illeti, mivel nem volt eső, a magas hőmérsékletnek köszönhetően a termék természetes módon nagyon jól száradt, és a kisebb méretek ellenére nagyon jó a minősége.

A hazai piacon a kereslet nagyon nyugodt. A termelés nem olyan magas, mint várták, és nemzetközi szinten a spanyol exportőrök nem tudják versenyképes áron kínálni terméküket, mivel a szállítási költségek annyira megugrottak, hogy szinte megfizethetetlenek a különböző célországok szereplői számára. Ezért Spanyolország, amely a fő európai fokhagymatermelő ország, nemzetközi szinten veszít versenyképességéből, figyelembe véve, hogy a spanyol termelés több mint 70%-át általában 57 különböző országba exportálják.

Jelenleg az olyan országok, mint Marokkó vagy Egyiptom kihasználják ezt a helyzetet azokon a piacokon, ahol Spanyolországnak volt piaci részesedése, mivel alacsonyabb áron tudják kínálni a fokhagymát, mert a termelési költségeik sokkal alacsonyabbak; a bérköltségek önmagukban nyolcad- vagy kilencedrészt tesznek ki. Ugyanakkor Kína idén hatalmas mennyiséget küld az európai piacokra. Például, míg a Kínából Európába irányuló szállítmányok árai csökkennek, addig a Spanyolországból az Egyesült Államokba irányuló szállítmányok árai, amelyek az idei második negyedévben Spanyolország második fő exportpiacának számítottak, folyamatosan emelkednek. Például míg a Quindao és Valencia közötti szállítási költség körülbelül 5000 euró, addig a Valenciából az Egyesült Államok keleti partvidékére történő szállítás ára körülbelül 11 000 euró, és csak tavaly 5000 euró volt.

Dél-Afrika: A helyi fokhagymatermesztők nehezen tudnak versenyezni az importtal

A dél-afrikai piacon a fokhagyma piaci átlagára jelenleg 51,77 rúpia (2,95 euró) kilogrammonként. A fokhagyma nagy részét importálják, főként Kínából, különösen a kiskereskedők számára. Fokhagymát importálnak Spanyolországból, Indiából, Argentínából és Malajziából is, az egyiptomi fokhagymaimport aránya az elmúlt években csökkent.

A helyi fokhagymatermelőknek a vámok ellenére nehéz versenyezniük a fokhagymaimporttal. A különbséget a helyi termelés növelésével, új genetikai módszerekkel próbálják csökkenteni. Limpopo tartományban most kezdődik az új fokhagymaszezon. A fokhagymatermesztés ezután márciusig a Karoo vidékére kerül át. Június, július és augusztus azok a hónapok, amikor a hazai termelésű fokhagymának nincs szezonja.

Kína: Exportvolumen folyamatosan csökken, jobb minőségű a termés, mint tavaly

Kínában a fokhagymaexport volumene augusztusban elérte a 2016 óta mért legalacsonyabb rekordot. Szeptemberben a kínai fokhagymaexportot befolyásolta a termelési régióban zajló zsúfolt betakarítás, és nagy gondot okoz a munkaerő rendelkezésre állása. A korábbi évek alapján az exportteljesítmény szeptemberben gyengülni kezd, novemberben pedig ismét nőni fog a kereslet.

Kínában több lila fokhagymát termelnek, mint a fehéret. A betakarítás során jobb volt az időjárás, így a fokhagyma általános minősége sokkal jobb, mint az elmúlt három szezonban.

Észak-Amerika: Logisztikai problémák befolyásolhatják a fokhagymaszezont

Az Egyesült Államok jelentős fokhagymatermelő, mégis leginkább az importra támaszkodik. Az amerikai fokhagyma nagy részét Kaliforniában termesztik, költségszempontból viszont több értelme van számukra Spanyolországból importálni. Olcsóbb egy konténer fokhagymát Spanyolországból behozni, mint Kaliforniából kamionnal szállítani.

A mexikói szezon most ért véget, és most Spanyolország a fő beszállítója az Egyesült Államoknak. Az elmúlt időszakban rövid távú ellátási lánc zavarok mutatkoztak, akadozva érkeznek be a konténerek, és sokszor nem lehet kiszámítani az érkezésüket. Az amerikába eloszló rakomány mintegy 40 százalékát vasúton szállítják, és a vasúti rendszer megszakadása még nagyobb nyomást gyakorol az amúgy is túlterhelt kamionos fuvarozási rendszerre. A sztrájkok közvetlen hatással vannak fokhagymaiparra, mivel az importált fokhagyma mintegy 50 százaléka a POLB-n keresztül érkezik. Azt remélik, hogy a spanyol fokhagymaszezon végeztével januárra átállnak az argentín behozatalra, így az zökkenőmentesebb lesz.

A 2022-2023-as kaliforniai fokhagymatermés hozamai jók. Bár a terméshozamok jók voltak, a minőség egyes területeken nem volt olyan jó, mert az állam déli részén nem volt elég hideg az időjárás. A fokhagyma érettségében is voltak eltérések, és ez egy kicsit rontotta a minőséget. Ennek ellenére a termés összességében jobb, mint tavaly. Az idei betakarítás körülbelül 1-2 hét késéssel kezdődött.  A várhatóan erős kereslet miatt pedig a kaliforniai fokhagyma árazása idén magasabb lesz.

Mexikó: Kevesebb mexikói fokhagyma kerül a brazil piacokra

Mexikót a világ egyik legnagyobb exportőre, 2020-ban a számadatok szerint a világ exportjában a hetedik helyen áll több mint 15 800 tonnával. Mexikóban 7000 és 8000 hektár között van a különböző fajtákból álló fokhagymaültetvények területe. Zacatecas az az állam, ahol a legtöbb hektáron, mintegy 3500-4000 hektáron termelnek, ezt követi Guanajuato, Baja California, Sonora és Aguascalientes, bár szinte az egész országban foglalkoznak a termesztésével.

Brazíliában a mexikói fokhagyma iránti kereslet csökkent a nemzeti termelés növekedése miatt, de a mediterrán országokból, például Egyiptomból származó fokhagymaimport növekedése miatt is. Valójában az egyiptomi fokhagyma alacsony árai elsősorban a spanyol fokhagymát szorították ki a brazil piacról, de a mexikói fokhagymát is. Állítások szerint a spanyol és mexikói fokhagyma minősége jobb, mint az egyiptomi terméké, de néha a piacokat inkább az ár, mint a minőségi kritériumok határozzák meg. Jelenleg az Egyesült Államokba irányuló friss fokhagymaexport közepén vannak, az árak a kisebb méretű fokhagymák esetében 25 USD/doboz, az 1. kategóriájú, nagy méretű fokhagyma esetében 40 USD/doboz körül mozog.

Magyarország: Jó minőségű az idei termés, kisebb a méret az aszálynak köszönhetően

Csongrád-Csanád megyében termesztik a hazai fokhagyma mintegy 81%-át, az őszi fokhagyma termesztése sokkal jelentősebb hazánkban, mint a tavaszié. Az elmúlt évhez képest csak kis mértékben csökkent a termőfelület. Körülbelül 7000 tonna fokhagymát takarítanak be évente itthon, ami azt jelenti, hogy a hazai termelés nem fedezi teljes egészében az itthoni fogyasztást, a személyenkénti fokhagymafogyasztás 1-2 kilogrammra tehető évente. A tavalyi évben 2269 tonna fokhagymát importált hazánk. A külkereskedelmi adatok szerint Spanyol-, és Olaszországból, valamint Hollandiából érkezik hozzánk a legtöbb fokhagyma, továbbá kerül be román, osztrák, francia és török származású is. Habár sokszor kínai fokhagymával találkozhatunk az üzletekben, ez a külkereskedelmi adatoknál nem látható, melynek oka az, hogy az adatsorok az az exportőr országot tüntetik fel, aki az EU-n kívüli országból behozza a terméket. A havi bontások alapján változó, hogy melyik országból mikor hoznak be nagyobb mennyiséget, de az talán elmondható, hogy több fokhagyma érkezik be a téli hónapokban, mikor vélhetően már fogynak a hazai készletek. A belföldi árak az elmúlt időszakban nőttek a tavalyi évhez képest +14%-kal, ez 1200 forintos kilónkénti árat jelent, az import 1100 forintos kilónkénti áron elérhető, a tavalyi év azonos időszakához képest ez -8%-os differenciát mutat.

Forrás: agrotrend.hu