Mezőgazdasági hírek

Jön az olcsó dél-amerikai hús? Megállapodás az EU és a Mercosur között

2019. július 3., szerda
Megszületett a megállapodás az Európai Unió és a Mercosur – A Dél–amerikai Közös Piac – közötti szabadkereskedelmi egyezményről. A csaknem húsz éve folytatott tárgyalásokat péntek este zárták le a felek. Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint 39 tárgyalási fordulót követően sikerült előzetes egyezségre jutniuk a küldötteknek.

A megállapodással kapcsolatban Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke elmondta, hogy ez a legnagyobb hasonló egyezmény, amelyet az EU valaha is kötött.

“A nemzetközi kereskedelmi feszültségek közepette erős jelzést küldünk a világnak arról, hogy kiállunk a szabályalapú kereskedelem mellett.”

Hozzátette, az “ambiciózus, kiegyensúlyozott és átfogó” megállapodás tiszteletben tartja a környezetvédelmi és egyéb normákat, valamint megóvja az érzékeny szektorokat, és előnyös a vállalatok, a dolgozók és a gazdaság számára egyaránt.

A tárgyalások során a Mercosur országai (Argentína, Brazília, Paraguay, Uruguay) azt szerették volna elérni, hogy az EU a mostani mértéknél jobban megnyissa a piacát a dél-amerikai marhahúsimport előtt, míg az EU az európai járművek és tejtermékek kivitelét növelné, illetve megnyitná az uniós cégek előtt a közbeszerzések piacát négy Mercosur-országban- írta korábban az MTI.

A tanácskozás egyik legvitatottabb témája a hús volt. Mivel, Brazília a világ második legnagyobb húsipari termelője, sok európai állattenyésztő aggódik, hogy a megállapodásnak köszönhetően a Dél-Amerikából beáramló import hústermékek lerontják az európai kistermelők versenyképességét.

“Szeretném, ha támogatás nélkül működnék, és a termékeink számára tisztességes árat kapnánk, de tény, ha a Mercosurból származó termékek alacsonyabb jóléti hozzájárulásokkal, jövedelem- és környezetvédelmi adókkal rendelkeznek, nem tudunk velük szemben versenyképesek lenni”- magyarázta Yves Marie Desbruyeres belga állattenyésztő.

Franciaország és Lengyelország jelezte, hogy több “intézkedést kíván a vidéki gazdaság védelmére.”

Elemzők kiemelték, hogy az egyezmény törvénybe iktatása nem lesz vitáktól mentes, ha Franciaország és más EU-tagállamok tiltakozni kezdenek a marhahúsimport megugrása ellen, illetve a környezetvédelmi szervezetek pedig az erdőirtás lehetséges erősödése miatt emelik fel a hangjukat.

Az Európai Unió már most is a Mercosur legnagyobb kereskedelmi és beruházási partnere, a megállapodással a jövőben megszűnő vámtarifák összértéke pedig 4 milliárd euró lehet. Az egyezség magában foglalja a szolgáltatásokat és a közbeszerzést, valamint a cukor, a narancslé és a rizs kereskedelmet is.

Az EU és Brazília szövetsége azonban még ennél is szorosabbra fonódhat, mely a digitális szektorban bontakozhat ki. Luigi Gambardella, az EU és Brazília Szövetség elnöke egy interjúban a következő kérdéseket tette fel: “Miért nincs közös stratégiánk a mesterséges intelligenciára vonatkozóan? Európa épp most mutatta be saját stratégiáját … miért nem dolgozunk együtt, miért nem hozunk létre közös területet a felhőszolgáltatások számára?” Hozzátette: “Több együttműködést szeretnék látni a technológiai start-up területeken. Ezek a dolgok sokkal fontosabbak, mint az exportált marhahús.”

Szakértők szerint a szerződés politikailag és gazdaságilag egyaránt fontos az Európai Uniónak, ráadásul szimbolikus jelentőséggel is bír,

miután a protekcionista kereskedelempolitikát folytató Donald Trump amerikai elnök kivonta az Egyesült Államokat a Csendes-óceáni Partnerség nevű kereskedelmi megállapodásból (TTP), illetve szembehelyezkedett az EU-val tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi egyezménnyel (TTIP).

“A Mercosur-val folytatott konkrét kereskedelmi megállapodásban van egy fejezet a fenntartható fejlődésről -amely az eddigiek közül az egyik legambiciózusabb- és egy, az emberi jogok védelméről. Ez egy olyan modellről szól, amelyben az EU nemcsak termékeket és szolgáltatásokat exportál, hanem értékeket és elveket is.”- mondta Inmaculada Rodríguez-Piñero spanyol szocialista képviselő.

Forrás: magyarmezogazdaság.hu