Mezőgazdasági hírek

Jöhet a szarvasmarhák metánkibocsátását csökkentő takarmány

2021. november 24., szerda

A szarvasmarhák erős üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő takarmány-adalékanyag elsőként kerülhet piacra Európában, miután pozitív értékelést kapott az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságtól (EFSA).

Az EFSA megállapította, hogy a holland DSM speciális vegyipari vállalat által gyártott 3-nitrooxipropanol vagy Bovaer csökkenti a tejelő szarvasmarhák által kibocsátott metán mennyiségét, és biztonságos a tehenek és a tejüket fogyasztó emberek számára.

Az uniós ügynökség tudományos véleményeket ad a biztonságosságról és a hatékonyságról, amelyekről az Európai Bizottság az EU kormányaival közösen dönt. A DSM, amely szerint a metánkibocsátás 20-35 százalékkal csökken a termelés egyéb jellemzőinek befolyásolása nélkül. A vállalat a Bovaert egy évtizedes tudományos kutatás eredményeként jellemezte, és reményét fejezte ki, hogy a Bizottság hamarosan jóváhagyja.

A DSM még nem hozta forgalomba az adalékanyagot, bár szeptemberben megkapta a brazil és chilei szabályozó hatóságok jóváhagyását. Azóta fejlesztési megállapodást írt alá a brazil JBS társasággal, a világ legnagyobb húsfeldolgozó vállalatával.

Az adalékanyag elnyomja azokat az enzimeket, amelyek segítenek lebontani a füvet és más rostos növényeket, és metánt termelnek. A DSM szerint a termék három tehénre gyakorolt hatása egyenértékű volt azzal, mintha egy családi méretű autó átlagos környezeti hatásait vizsgálták volna.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint a mezőgazdaság az emberi tevékenység által okozott metánkibocsátás legnagyobb forrása, 40 százalékkal – hívta fel a figyelmet a Reuters hírügynökség. Ennek túlnyomó részét az állatállomány teszi ki, a szarvasmarhák vezetik a mezőnyt.

A metán 10-szer akkora üvegházhatás-fokozó képességgel rendelkezik, mint a szén-dioxid, de rövidebb ideig marad a légkörben, ami azt jelenti, hogy a metánkibocsátás csökkentése gyorsabb hatást gyakorolhat az éghajlatra.

A hónap elején Glasgow-ban tartott klímacsúcson több mint 100 ország állapodott meg arról, hogy 2030-ig 30 százalékkal csökkentik a metánkibocsátást.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu