Mezőgazdasági hírek

Ízelítő a 35. Bábolnai Gazdanapokról

2022. szeptember 13., kedd

Idén 35. alkalommal került megrendezésre a Bábolnai Gazdanapok megannyi színes programmal és látnivalóval, szakmai workshopokkal, melynek keretein belül a látogatók egy-egy kerekasztal beszélgetés alkalmával újabb információval gazdagondhattnak a mezőgazdasági megoldások terén. Jelen cikkemben szeretném leírni az első nap történt megnyitón elhangzott fontosabb fókuszpontokat, amivel a kiállítás is foglalkozott egyben.


Az idei év nagymértékű aszályhelyzetet teremtett, a megnyitón elhangzott személyek mindegyike érintőlegesen említette a témát. A mostani helyzetben megoldást kínálhat a vízmegtartó technológiák alkalmazása, esővízgyűjtés, öntözőközösségekhez való csatlakozás, vízmegtartó kultúrák, nem utolsó sorban pedig nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő talajmunkálatokra is, mint például az aratás utáni azonnali tarlóhántás, bedolgozás. A kiállító tér területén számos bemutató növényfaj megtalálható volt, úgy, mint a kukorica és a cirok is. Korábbi cikkeinkben már mind a két növényről beszámoltunk. A kukorica esetében humán élelmezés és takarmányozási célból egyre nagyobb népszerűségnek örvend a növény. Viszont a cirok esetében felhasználása a fő hasznosítás inkább takarmányozási felhasználásra kerül, míg emberi fogyasztása – pionír módon, kezdetleges. Utóbbi kedvező a már említett aszályos időszakban, a kukoricánál lényegesebben kevesebb a vízigénye, jobban tűri a csapadékhiányt. Hazánkban sajnos kevesen ismerik, ezáltal pedig kevesen is termesztik. A növények mellett említésre került a fiatalok támogatása és bevonása a mezőgazdasági életbe, a teljes kiállításon is képviselte magát az ifjú gazda részleg. Szó esett még a már meglévő és a jövőben megjelenő támogatásokról is.

A kiállítás kezdetén megszólalt továbbá Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora is. Beszédében elmondta, hogy az önrendelkezéshez és a boldoguláshoz elengedhetetlen a megfelelő energia és élelmiszerellátás biztosítása. Jelenlegi helyzetben pedig csak a legjobb minőségű maradhat talpon. Mondandóját összegezve egy Darwinhoz hasonló nézetet osztott meg, amely visszatükrözi a mai helyzetet, mindez arra irányult, hogy esetünkben már azok a módszerek és innovációk képesek érvényesülni, amik a legkönnyebben és teljes mértékben tudnak alkalmazkodni a meglévő rendszerbe.

Nagy István Agrárminiszter pedig a már említett öntözés fejlesztésen felül, utalt az ezzel kapcsolatos ügyek elmaradásának gyors mértékű pótlására, amely biztosítékot nyújt a jelenlegi aszály időszakában. A jövőben pedig olyan innovációk kerülnek bevezetésre, amelyek különböző gyakorlatok révén egymáshoz alkalmazkodva, össefonódva működnek majd. Ezzel biztosítva a teljes mértékű hatékonyságot. Aktuális helyzetet taglalva úgy, mint a Covid-19 járvány leküzdése, az aszályhelyzet, a háborúk megléte mellett, olyan termékek ellátására is felhívta a figyelmet, mint az élelmiszer, energia és a mezőgazdaságban meghatározó növényvédők és egyéb anyagok. Ezen helyzetben kulcsfontosságú az árak kezelése, és a jó minőségű- biztonságos ellátási lánc megteremtése a gazdák részéről. Az Agrárminiszter érintette az Aszályvészhelyzeti operatív törzs 5 pontos csomagját is. Amiben a következők szerepelnek

  1. Hitelmoratórium, hogy a gazdák fellélegezhessenek, ne a törlesztésen kelljen aggódniuk, az aszályhelyzet és a takarmányozási problémáik mellett.
  2. Takarmányszállítási keret
  3. Állami öntözőművek költségeinek történő segítségnyújtás
  4.  Öntözési igény többszöri benyújtás
  5. Biztosítói kárbejelentések, az ügyintézések felgyorsítása

Végezetül néhány fontos hozzászólással zárta Nagy István köszöntőjét, amiben a fenntarthatóság, precízió és a technológia gyakorlati átültetése kapott szerepet. Fontosnak tartotta kiemelni a különböző korszerűsítéseket, termelés beállítását

Uniós támogatások terén azt is elmondta kemény küzdelem folyik maga a támogatások abszolválása érdekében. Az Európai Bizottság rendelkezései, a KAP elfogadása és érvényesítése pedig hosszútávra határozza meg a fejlődés irányát

Sikerhez, a megfelelő élelmiszerellátáshoz mindennemű összefogásra szükség van a kisgazdáktól egész a nagyobbakig. A végéhez érve tájékoztatást adott az Agrárminiszter az újonnan megjelenő redisztributív kiegészítő támogatásról is kisüzemek részére, amely hektár alapú kifizetést tesz lehetővé.

Teljes támogatási keretAlaptámogatás1-10 ha10-150 ha
189 € /év147 €80 €40 €
Jogosulttá váló területek nagyságától függően változnak, tájékoztató jellegűek!

A Bábolnai gazdanapokon a precíziós szaktanácsadói ponton reméljük megannyi gazda segítséget és választ kapott felmerülő kérdéseire az Agrárközözösség csapatától, Találkozunk jövőre!

Kapás Gergő