Mezőgazdasági hírek

Fordulat a tőzsdén? A pánik után ismét erősödnek a terményárak

2020. április 3., péntek
A koronavírus-járvány alaposan elbizonytalanította a tőzsdét is, de a pánik lecsengőben, a gabonaárak visszarendeződtek. A világ lassacskán belátja, hogy van elég búza minden térségben. Nem ez a helyzet az olajos magvak esetén, ahol a kereslet földrajzilag messze esik a kínálattól, és az olajárak zuhanása is negatívan befolyásolta az értéküket.

A párizsi MATIF-on visszarendeződtek a korábbi búzaárak, miután 10 százalékos kilengést produkáltak a koronavírus okozta sokk miatt. Február 22-én még 15 hónapos csúcsán állt a gabona jegyzése, 198 eurót ért a malmi búza, most pedig már ismét közelítünk e felé az árszint felé.

Decemberben már érződött a kibontakozó járvány hatása: megnőtt a kereslet a lisztre, amit az euró fokozatos leértékelődése a dollárral szemben szintén támogatott – írja a topagar.com.  Az európai búza márciusi leszállítására azóta is nagy az igény a világpiacon. Kérdéses azonban az áprilisi piac. Elemzők ezért arra intenek, hogy ez a felívelő pálya megtörhet. Pedig áru elvileg van a  piacon, hiszen Oroszország 35 millió tonnát tudna értékesíteni rendkívül olcsón, de Európában (leginkább Franciaországban) is 32 millió tonna az eladható mennyiség. Az orosz fizetőeszköz az európainál is kevesebbet ér, mivel a nyersolaj árának esése érzékenyen érintette Oroszországot.

Olaj- és fehérjenövényből is elegendő van a világpiacon, de a kereslet és kínálat földrajzi elhelyezkedése sokkal kedvezőtlenebb Európa számára, mint a kalászos gabonák esetén. A biodízel legnagyobb felhasználójának, Németországnak elemi érdeke, hogy az áruk legalább Európán belül szabadabban mozoghassanak. A repce ára nagy zuhanásban van, és nem látni, hogy megváltozna ez a trend. Február 18-án még több mint 403 eurót ért egy tonna repce a MATIF-on, egy hónappal később pedig már csak 336-ot, 17 százalékot esett. A mélypont óta már itt is megfigyelhető egy kis visszarendeződési kísérlet, de bizonytalan, hogy ez mennyire tartós folyamat.Az Európai Bizottság javaslata szerint  a repce biodízelként való mező- és erdőgazdasági hasznosítását minden adóügyi eszközzel támogatni kell. Azon túl, hogy a biodízel hozzájárulna az EU dekarbonizációs céljainak eléréséhez, gyártásakor fehérjedús, GMO-mentes repcedara keletkezik, ami értékes kincs a takarmányozásban.

Forrás: agrarszektor.hu