Mezőgazdasági hírek

Európában vélhetően nem okozott jelentős károkat a nagy hideg

2021. február 19., péntek

Szakértők nem tartják valószínűnek, hogy az elmúlt héten Európában tapasztalható súlyos hideg jelentős károkat okozott volna az őszi vetésű búzában. Az igazán nagy hideg többnyire a hóval borított területeken jelentkezett – közölték elemzők és kereskedők.

Bár a fagyos idő hatását még nem lehet teljesen meghatározni, amíg a növények a téli nyugalmi állapotban vannak, addig az Európai Unió területén bekövetkező nagyobb veszteségek nem állapíthatók meg.

“Franciaországban például nem számítunk érdemi hatásra, és ragaszkodunk a meglehetősen tisztességes terméshozamok forgatókönyvéhez” – mondta Vincent Braak, a Strategie Grains növényelemzője.

A többi európai országhoz hasonlóan Franciaországban is kétszámjegyű negatív Celsius-hőmérsékletet mértek múlt héten bizonyos területeken, ami potenciálisan károsíthatja az őszi vetésű búzát.

A kereskedők és elemzők szerint azonban a nyár végi aszály idején elvetett repce és az árpa nagyobb veszélynek volt kitéve, mint a keményebb búza.

A francia mezőgazdasági minisztérium a múlt héten 4,86 millió hektárra emelte az ország őszi búza vetésterületére vonatkozó becslést a 2021-es betakarításra, ami 15 százalékkal magasabb az előző évinél.Közép-Európában a hó várhatóan korlátozta a mínusz 20 Celsius-fokos alacsony hőmérséklet negatív hatásait Németországban és Lengyelországban.

“A fagyok jelentősek, de a búzával bevetett területeket általában hó borítja Németország egész területén, és nem számítok jelentős problémákra a fagykárokkal kapcsolatban” – mondta az egyik német gabonaelemző. “Az ilyen alacsony hőmérséklet nem szokatlan, de a tél olyan meleg volt az elmúlt években, hogy elfelejtettük, hogy hosszú fagyok is lehetségesek” – fűzte hozzá.

A németországi őszi búza vetésterülete a 2021-es betakarításhoz 2,7 százalékkal növekedett az évvel ezelőttihez képest, mintegy 2,83 millió hektárra – derült ki egy hivatalos decemberi becslésből.

Lengyelországban a hivatalos becslések szerint az őszi búza területe alig változott, körülbelül 2 millió hektár, bár Wojtek Sabaranski, a Sparks Polska elemzője szerint a terület valamelyest csökkenhetett. “A hideg időjárás után nem várható nagyobb probléma. Lengyelország nagy részén a növényeket elegendő hóréteg védte” – emelete ki.

A korábbi EU-tagország Egyesült Királyságban a nedves körülmények kezdték csillapítani a hozamelvárásokat – mondta Peter Collier, a CRM Agri elemzője. “A most érintett területekre tekintve a piacok elveszítik a bizalmat az átlag feletti hozamok és az exportálható többlet kilátásaival szemben a következő szezonra vonatkozóan” – mondta. Collier becslése szerint a bevetett terület éves szinten 25-30 százalékkal nőtt az előző szezonhoz képest – emelte ki a brit Thomson Reuters hírügynökség. Az előző évi esős vetési időszak a betakarításkori mennyiségek zuhanásához és az import növekedéséhez vezetett.

Forrás: agroforum.hu