Mezőgazdasági hírek

Európa legnagyobb növényfal homlokzata

2023. július 10., hétfő

8 kilométernyi gyertyánsövény – több mint 30 000 növény – Európa legnagyobb zöld homlokzata, amely a Kö-Bogen II kereskedelmi és irodaház kulcsfontosságú eleme. Az épületegyüttes egy kiterjedt városfelújítási projekt elkészültét jelzi, Düsseldorf szívében.

Szinte új építészeti stílusként is értelmezhetjük a zöld növényekkel gazdagon borított épületek új irányzatát, amelyek leghíresebb példái Stefano Boeri olasz építész nevéhez fűződő függőleges erdők.

Németország városi zöld csodáját ingenhoveni építészek tervezték.

A CENTRUM Group befektetői közösség és a B&L Group ingatlan fejlesztése valójában, a belvárosi épületek új mércéjét jelenti. A zöld homlokzat kezdettől fogva központi eleme volt Christoph Ingenhoven építész koncepciójának. Végül is a „Kö-Bogen 2” célja, hogy hozzájáruljon az éghajlat védelméhez, miközben Düsseldorf belvárosának fenntarthatóbb dizájnt kölcsönöz.

Jürgen Mentzel, aki a CENTRUM Csoport projektvezetője, örömét fejezte ki, hogy az épület nemcsak a városkép meghatározásában segít, hanem egy vonzó zöld koncepciót is megvalósít. Ahogy fogalmazott:

„Projektünkkel segítünk abban, hogy az emberek továbbra is élvezzék a belvárosi tartózkodást a változó éghajlat mellett is.„

Az óriási gyertyánsövények belvárosi klímára gyakorolt pozitív hatásai jól láthatóak. A zöldítés megakadályozza, hogy a „Kö-Bogen 2” eredendően acél és üveg homlokzata aránytalanul, akár 70 fokra melegedjen fel erős napfény hatására, és ezt a hőt visszaadja a környezeti levegőnek. Itt a növények pufferként működnek a hő ellen, megakadályozva a hőmérséklet emelkedését az új komplexum körül. Ezenkívül a zöldítés folyamatos energia átalakítóként működik. Az öntözőrendszer biztosítja a gyertyánsövények számára a szükséges vizet és tápanyagot az év bármely szakában. Maguk a növények a leveleiken keresztül nedvességet juttatnak a levegőbe, ami hűsítő hatást eredményez, valamint megkötik a finom port, felszívják a CO2-t és oxigént termelnek.

A zöld projekt tudományos szakértelmét a Beuth University of Applied Sciences biztosította. Prof. Karl-Heinz Strauch kifejtette a projekt kapcsán:

„Nem szabad alábecsülni a gyertyánok védőhéjának a belváros klímájára gyakorolt pozitív hatását.”

A több éves tanulmányok alapján most már tudni lehet, hogy a homlokzat védőnövényhéja önmagában 30 000 négyzetméternyi felületet fed le – ami nagyobb, mint négy futballpálya együttvéve. Tehát az épület jelentős energiaátalakító, mert a növények a napenergia közel felét vízgőzné alakítják. Ez azt jelenti, hogy az olyan épületek, mint a „Kö-Bogen 2”, felzárkóznak a városok természetes vízkörforgásában.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu