Mezőgazdasági hírek

Én nyugodtan alszok, mert tudom, hogy aratok így is, úgy is.

2019. november 5., kedd

A növénybiztosításról nincs egyetértés, megoszlanak a vélemények, hogy kell, nem kell kötni; van-e rá szüksége a gazdának egyáltalán?

Ahogy az egyik ügyfelem mondta: “Jöhet bármilyen idő, én nyugodtan alszok, mert tudom, hogy aratok így is, úgy is.” Neki rendszeresen van növénybiztosítása, van tapasztalata káresemények kapcsán is.  ……de ez a ritkább eset

ALUDJ TE IS NYUGODTAN, KÖSS NÖVÉNYBIZTOSÍTÁST!

Sok esetben kaptuk azt a választ gazdáktól, hogy nem fizet biztosítást a díjtámogatás ellenére sem, mert csak átverik a biztosítók……

Gondoltuk, megosztjuk a tapasztalatainkat és néhány hasznos tanácsot is adunk e témában.

A mi legnagyobb tapasztalatunk az volt, hogy nem ismerik a gazdák a növénybiztosítási rendszert. Mende-mondákat hallottak róla, de igazából 40%-uk, nem ismeri hogyan és miként működik. A másik tapasztalat, hogy akik rossz véleménnyel vannak, mert volt biztosításuk, de nem térített a biztosító, vagy nem annyit amennyit ők gondoltak ott az volt a baj a legtöbb esetben, hogy nem megfelelően beszélték át a biztosítást amikor megkötötték. Fontos hogy a gazdák tudják, hogy mire és hogyan lett megkötve, milyen káreseményekre milyen módozatban stb.

Azok a gazdák, akikkel beszélgettünk és elmagyaráztuk hogyan működik a növénybiztosítás a kezdeti elutasító hozzáállásukból átfordulva megkötötték a biztosítást. Sőt vannak olyanok akik már az őszi kultúrákra is jelentkezek most újra hogy szeretnének kötni.

Fontos még, hogy egy jó tanácsadó a gazdával a kár helyszínén kárszakértőkkel járják végig a területet, hogy mindenki pontos képet kaphasson a kár valós okáról és mértékéről.

A tapasztalatok szerint ez lényegesen csökkentette az alkalmi csalódottságot és maximalizálta az elérhető kártérítési összegeket.

Sajnos EGYRE NAGYOBB KÁROKAT OKOZ A MEZŐGAZDASÁGBAN AZ EXTRÉM IDŐJÁRÁS

Elemzések szerint a mezőgazdasági növénytermesztésben többszörösére emelkedtek az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatti károk a jégeső-, a tavaszifagy-, a vihar- és az aszálykockázatok esetében az elmúlt években. A rendkívüli időjárási viszonyok miatt a biztosítók az elmúlt öt évben folyamatosan növekvő növénybiztosítási kárdarabszámokkal szembesültek.

A növénybiztosítások esetében a károk darabszáma 2012 óta közel megduplázódott, míg a kártérítésként kifizetett károk összege hozzávetőlegesen megháromszorozódott.

Számos időjárási kockázat sújthatja az agráriumot, azonban növénybiztosítás megkötésével kezelhetőek a komoly károk. A biztosítások díja után díjtámogatás vehető igénybe, így a gazdák biztosítással együtt számíthatnak a legnagyobb mértékben az agrárkár-enyhítési rendszer kárenyhítő juttatására is.

Az öngondoskodás, illetve a biztosításokkal elérhető kármegelőzés minden évben kiemelt fontosságú kellene, hogy legyen a gazdálkodók számára. Ezzel szemben, azonban a korábbi évek szomorú tapasztalata, hogy több ezer termelő esik el a teljes összegű kárenyhítéstől alapfokú öngondoskodás hiánya miatt, azért mert nem kötnek növénybiztosítást. Pedig az éves biztosítási díjára akár 65%-os díjtámogatást is kaphat. Nagyon sok gazda nincs azzal tisztában, hogy 100%-os kárenyhítési juttatást csak akkor kap, amennyiben van piaci növénybiztosítása is. A 2017-es év kárai után több mint 3,3 milliárd forint jogos kárenyhítő juttatást nem kaptak meg a gazdálkodók, a statisztikák szerint tavaly pedig 3170 termelő esett el összesen 2,9 milliárd forint kárenyhítő juttatástól valamilyen növénybiztosítás hiányában. Mindezek arra ösztönözhetik a gazdákat, hogy mielőbb kössenek piaci biztosítást, amelyhez díjtámogatást is igénybe vehetnek.

KAPD MEG A MAXIMÁLIS KÁRENYHÍTÉST, KÖSS NÖVÉNYBIZTOSÍTÁST!

Mit érdemes átgondolni ilyenkor?

 • Melyek a kockázatos kultúráink?
 • Milyen gyakran van olyan káresemény, ami miatt a termésünk egy része odaveszhet?
 • Mit csinál, ha ez bekövetkezik?
 • Pótolható- e az ebből adódó vesztesége?
 • Tud jövőre mit visszaforgatni?
 • Érdemes kockáztatni?
 • Esetleg mindennel a kárenyhítést várni?

Átgondolta és szeretné a növényeit, vagy egy részüket biztosítani?

Összeszedtük a fő tudnivalókat:

A fagykár, a jégverés, az aszály, a felhőszakadás és a viharok sok család és vállalkozás több hónapi munkáját, törődését semmisíthetik meg. Hogy ez ne történhessen meg sokféle növénybiztosítást köthetnek a növénytermesztők.

Milyen típusú biztosítások léteznek?

Hagyományos és a díjtámogatott növénybiztosítások
A legkedveltebbek a díjtámogatott növénybiztosítások:

 

A mezőgazdasági termelők öngondoskodáson alapuló felelősségének megerősítése érdekében a magyar Kormány az aktív mezőgazdasági termelők részére bizonyos típusú mezőgazdasági biztosítások esetében díjtámogatással kívánja előmozdítani a kockázatmegelőzést és – kezelést.

Ki veheti igénybe a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítást?

 • A törvényi szabályozás értelmében a biztosítás szerződője a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szervnél nyilvántartásba vett aktív mezőgazdasági termelő lehet.
 • Mezőgazdasági támogatást csak a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szervnél regisztrált mezőgazdasági termelő kaphat.

Milyen törvény szabályozza és hol találok pontos leírást a díjtámogatási rendszerről?

A díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosítás támogatási rendszerét a 2011. évi CLXVIII számú, a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló törvény szabályozza. Milyen, díjtámogatásban részesíthető biztosítási védelmet választhatok?

Az ’A’ és ’B’ és C típusú biztosítások által védelemben részesített növényi kultúrák felsorolása részletesen megtalálható a Felhívásban.

Milyen káreseményekre köthetnek biztosítást?

 • jégeső
 • aszálykár
 • mezőgazdasági árvíz
 • felhőszakadás
 • viharkár
 • tűzkár
 • őszi fagykár
 • téli fagykár
 • tavaszi fagykár

Mekkora lehet a díjtámogatás mértéke?

A választott biztosítási típus függvénye a díjtámogatás mértéke, mely egy A típusú növénybiztosítás esetén 65%.

Nyilván, fontos a díjkérdés. Nem lényegtelen körülmény, hogy az elképzelt költségkeretbe milyen térítési elemek paszírozhatók még bele, vagyis milyen a biztosítás tartalmi oldala. Milyen esetekben térít, mik a kizáró feltételek és mi a biztosító kárrendezési gyakorlata. Ezeket a kérdéseket csak szakértők válaszolhatják meg jól, akik nap mint nap szembesülnek ezeknek az ügyeknek a gyakorlati oldalával. De senki ne maradjon pontos információ nélkül, úgy, hogy ne tájékozódna az elérhető díjakról és kedvezményekről! Annál is inkább, mert a repcék már földben vannak és az őszi gabonák is kitetté válnak lassan a téli időjárási szélsőségeknek.

Ön melyik típusba tartozik? Aki szeret kockáztatni vagy lehetőség szerint kockázatmentesen tartani a gazdálkodását. Mi a kifizetődőbb? Hosszú távon lemondani a bevétel egy piciny részéről, de káros évben stabilizálni a jövedelmet vagy fordítva. Nüanszokkal magasabban tartani a bevételt évről-évre, de katasztrofális évben azon gondolkodni, hogy van-e miből elindítani a következő évet. Ezt mindenki maga tudja eldönteni.

Olyan híreket kapunk a biztosítóktól, hogy sokkal rosszabb a helyzet, mint az elmúlt években. A mai időjárási körülmények között felértékelődik a biztosítás, de főleg az, amihez többletszolgáltatás párosul. Egy biztosítási szakértőnek azon kell dolgoznia, hogy a gazda egyre nagyobb értéket kapjon a pénzéért. Tehát kár esetén a maximális kártérítést kapja és ezt a piacon elérhető legjobb díjon.

Keresse szakértő kollégáinkat, akik díjmentesen személyre szabott kalkulációt készítenek Önöknek és teljes körű felvilágosítást adnak.

KATTINTS IDE, HA HASZNOSNAK TARTOD A NÖVÉNYBIZTOSÍTÁST.