Mezőgazdasági hírek

El kell oszlatni a zöld ködöt!

2021. április 19., hétfő

Az elmúlt évtizedben egyre agresszívebbé váltak az állattenyésztés, illetve a gazdák elleni támadások.

Kétségtelen, hogy több megoldásra váró fontos kérdés van (klímaváltozás és biodiverzitás csökkenés lassítása, egészséges, környezetkímélő étrend és életmód kialakítása, állatjólét), amit az ágazatunk egyedül nem képes megoldani. Ehhez szükség van a zöld ügyekre érzékeny emberek és rajtuk keresztül a politikusok együttműködésére – írja facebook oldalán Dr. Wagenhoffer Zsombor.

Sajnos ezeket a kérdéseket – amik elsődleges érintettjei mi állattenyésztők, állatartók vagyunk – a hangos és haragos zöldek legtöbbször nem szakmai alapon, hanem érzelmi vagy politikai indíttatásból akarják megközelíteni, bennünket kizárva vagy nélkülünk döntve az általuk jónak gondolt megoldásokról.

A genetika és a technológiák fejlődése óriási lehetőségeket ad a kezünkbe, hogy klíma-, és környezetbarát módon lehessen az állati termékeket előállítani, de azt el kell fogadtatni az emberekkel (fogyasztókkal), hogy ezek megvalósításához befektetésekre, azaz sok pénzre van szükség.

A mi feladatunk, hogy megtaláljuk a megfelelő tenyésztési, techológiai megoldásokat. Vannak eredmények, amikre lehet alapozni. Az EU-ban 1990 óta 20%-kal csökkent a mezőgazdaság ÜHG kibocsátása és 25%-kal javult a fajlagos termelékenység.

A EU Bizottságának célja, hogy 2030-ig az 1990-es szinthez képest 55%-kal csökkenjen az ÜHG kibocsátás.

Ahelyett, hogy a Bizottság és a Parlament a szakmával folytatna értelmes párbeszédet a megoldási lehetőségekről és ezekre alapozva hatékony ösztönző rendszereket és a termékpályák szereplői között igazságosabb jövedelem elosztást lehetővé tevő szabályozást alakítana ki, a valós élettől elrugaszkodott gondolkodással és hangzatos kommunikációval próbálja az emberekkel elhitetni, hogy a világ- vagy legalábbis Európa – a vesztébe rohan és ettől csak az általuk felvázolt módon tudunk megmenekülni. Ilyen próbálkozás a Zöld Megállapodás (Green Deal) és a Termőföldtől az Asztalig (Farm to Fork), valamint a Metán Stratégia is, amikről a MÁL most megjelenő áprilisi számában írunk részletesen.MI ÁLLATTENYÉSZTŐK ÉS MEZŐGAZDÁSZOK CSAK A TERMÉSZETTEL SZERVES EGYSÉGBEN ÉS HARMÓNIÁBAN TUDJUK ELKÉPZELNI A MUNKÁNKAT.

Nem hiszem, hogy van közöttünk olyan, aki a környezet tudatos tönkretételével akarna gazdálkodni, de ha mégis, azokat nagyon gyorsan kiveti a szakma maga közül.

Sajnos a zöld kérdések túl vannak politizálva, amit jól mutat a (haragos) zöldek előretörése Európa szerte. Sokszor komoly befolyással rendelkező érdekcsoportok vagy óriásvállalatok állnak az ártatlannak látszó, nemes célokat zászlójukra tűző civil kezdeményezések mögött.

Elgondolkodtató, hogy miközben az üvegházhatású gázok kibocsátásából az EU-ban az állattenyésztés alig több mint 7 százalékkal részesedik (a világ átlag 14,5%), a fennmaradó 93 százalékért felelős ágazatokról mint pl. az energiatermelés, a közlekedés vagy az ipar, miért esik viszonylag kevés szó vagy ezeket az ágazatokat miért nem támadják olyan hevesen mint a miénket.

A jóléti társadalmakban az emberek eltávolodtak a természettől és a gazdálkodástól, az elvárosiasodott polgároknak nincsenek saját tapasztalataik arról, hogy milyen körülmények között folyik a növénytermesztés, állattenyésztés, kizárólag a médiából, a közösségi oldalakról vagy mások elbeszéléseiből merítik „tudásukat”. Ezért is könnyű őket félrevezetni, illetve nemes ügynek látszó, nagyon kártékony akciók mellé állítani.

Az ágazatunkat érő támadások visszaverésének egyik legfontosabb eszköze a kommunikáció. Több hiteles információt és jó példát kell megosztani az online térben úgy, hogy az eljusson legalább annyi emberhez, mint amennyihez a szélsőséges nézetek. A Zöld Megállapodás, a Termőföldtől az Asztalig és a Metán Stratégia mellett ez a legnagyobb kihívás, ami a következő évtizedben előttünk áll.

Forrás: agrotrend.hu