Mezőgazdasági hírek

Droid rója a köröket a cukorrépa ültetvényen – Gyom nem marad nyomában

2021. július 5., hétfő

Egy napelemmel működő robot GPS segítségével a lehető leghatékonyabban juttatja ki a gyomirtó és rovarölő szereket anélkül, hogy a haszonnövényt bármilyen módon károsítaná. Segítségével csökken a vegyszerek használata, mely gazdaságosabbá és fenntarthatóbbá teszi termelést. Egyelőre cukorrépa ültetvényen kísérleteznek az eljárással, mely három cég innovációinak kombinációja.

A Südzucker AG az Amazone és a FarmDroid cégekkel közösen egy új megoldás tesztelését kezdi meg, amely segítheti a növényvédő szerek pontos kijuttatását a cukorrépa-termesztés területén. Az innovatív megoldással a kooperáció a gyomirtó és rovarölő szerek felhasználásának minimalizálását reméli.A Südzucker egy speciális pontpermetezési módszert, illetve egy automatizált, napelemmel működő FarmDroid FD20 vetési és gyomirtó robotot tervez mindehhez alkalmazni – írja az ESM portál.

A kísérletek jelenleg is Südzucker Mannheim melletti Kirschgartshausenben található mintegy egy hektáros kutatógazdaságban zajlanak. Emellett a FarmDroid FD20 robotot próbaüzemben is használják biogazdaságokban a cukorrépa és más növények vetésére és mechanikus gyomirtására.

A robot működése során először a vetőmagot elveti egy rácshálóba a nagy pontosságú GPS-vetőrendszer segítségével.

Mivel a robot a koordinátákkal ismeri a cukorrépa pontos helyét, így a gyomok eltávolításakor a sorok mellett és között a növény helye körül kapál. 

A növény közvetlen közelében azonban nehéz az összes gyomnövényt eltávolítani anélkül, hogy a répanövényt megérintené. Emellett az Amazone-nak köszönhetően kifejlesztettek egy olyan innovatív, precíz permetezési rendszert is, amely szintén a növény helyzetének ismeretéből kiindulva a gyomirtó szert pontosan a répa mellé képes kijuttatni.   Dr. Peter Risser, a kirschgartshauseni kutatógazdaság vezetője kifejtette, „Az első kísérleteink ígéretesek, és lenyűgözően bizonyítják a növényvédő szerek potenciálját, ha azokat pontosan alkalmazzák.”

Risser a megoldás lehetséges jövőbeli felhasználási lehetőségeiről így nyilatkozott. Kiemelte, hogy “A technológia a kártevők elleni védekezés, vagy a cukorrépa levélen keresztül történő mikrotápanyagokkal történő trágyázás szempontjából is érdekes. Ez egy izgalmas, jövőbe mutató lehetséges alkalmazás a biogazdálkodásban is” – mondja a kutató.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu