Blog


8
júl

Digitális átalakulás a mezőgazdaságban és a vidéki térségekben

2020. július 8., szerda

Az európai fejlesztésekről a digitális mezőgazdaságban, az Európai Bizottság adatlapja alapján (eredeti cikk: europa.eu )

Miért fontos a mezőgazdasági és vidéki digitális átalakulás kutatása és fejlesztése?

A digitális technológiák forradalmasíthatják a mezőgazdaságot, elősegítik a mezőgazdasági termelők pontosabb, hatékonyabb és fenntarthatóbb munkáját.

Az adatközpontú betekintés javíthatja a döntéshozatalt és javíthatja a környezeti teljesítményt, miközben vonzóbbá teszi a munkát a fiatalabb generációk számára. A digitális technológiák arra is képesek, hogy nagyobb átláthatóságot biztosítsanak a fogyasztók számára az ételeik előállítása terén. Továbbá lehetőséget kínálnak az üzleti modellek megújítására az értékláncokban úgy, hogy innovatív módon kapcsolják össze a termelőket és a fogyasztókat.

A gazdálkodáson túl a digitális technológiák kulcsszerepet töltenek be a vidéki közösségek vonzóbbá, okosabbá és fenntarthatóbbá tételében, csökkentve a távoli helyekkel kapcsolatos problémákat és javítva a szolgáltatásokhoz való hozzáférést. A kutatás és az innováció létfontosságú a digitális átalakulás megkönnyítéséhez és felgyorsításához a mezőgazdaságban és a vidéki térségekben az európai polgárok és a vállalkozások javára.

Az EU az elmúlt években aktív kutatási és innovációs tevékenységeket folytatott, az alapokat lefektetve a digitalizált és az adatokkal felruházott európai mezőgazdasághoz és a vidéki térségekhez. A stratégiai beavatkozások támogatják a digitális technológiák elterjedését, az új digitális megoldások fejlesztésére irányuló megnövekedett kutatási és innovációs beruházásokat, valamint a digitalizáció társadalmi-gazdasági hatásainak kritikus értékelését.

Digitális átalakulás a mezőgazdaságban és a vidéki térségekben a Horizont 2020 2. társadalmi kihívás (SC2) keretében

Fő témák

Projektek vagy várható támogatások

EU hozzájárulás

2014-2020

Részvétel a kiválasztott projektekben
Erőforrás-felhasználás – Robotika – IoT
Fenntarthatóság – Precíziós mezőgazdaság
Szolgáltatások vidéki
 területeken – hatás