Mezőgazdasági hírek

Csökkent az EU-n kívüli francia búzaexport

2021. január 8., péntek

Az Európai Unión kívüli francia búzaexport-szállítmányok decemberben csökkentek az előző havi értéktől, amely a szezonban csúcspontnak volt tekinthető. A változás oka, hogy a kínai export enyhült – derült ki a Refinitiv elemzőcég adatain alapuló előzetes becslésből.

Az EU-n kívüli rendeltetési helyekre szállított búza 797 ezer tonna volt decemberben, a 2020/21-es gazdálkodási szezon hatodik hónapjában – derültek ki a Refinitiv szállítási adataiból. Ez elmaradt a novemberben regisztrált 877 ezer tonnától, bár a decemberi összesítés még mindig a második legmagasabb adat volt ebben a szezonban. Kína a legnagyobb francia búza importőr az EU-n kívüli országok közül, ez már harmadik hónapja volt így decemberben, amikor 271 300 tonnát exportáltak az ázsiai országba a franciák. A takarmányárpát és a malátaárpát is beleértve, a múlt hónapban összesen 400 900 tonna gabonát szállítottak Kínába Franciaországból, ami szeptember óta a legalacsonyabb mennyiség egyébként.

Algéria volt a második legjelentősebb rendeltetési hely a francia búza szempontjából novemberben 213 300 tonnával. Algériába, amely általában Franciaország fő tengerentúli búzapiaca, az októberi és szeptemberi minimális mennyiség után folytatódott az export. A decemberi puha búza export szintén visszaesést mutatott az EU-n kívüli többi országba. 66 000 tonnával Pakisztán lett a harmadik legnagyobb célállomása.A FranceAgriMer mezőgazdasági iroda az elmúlt hónapban az élénk kereslet miatt emelte az EU-n kívüli francia lágy búza exportra vonatkozó, 2020/21-es előrejelzését a növekvő kereslet miatt, bár továbbra is arra számítanak, hogy a mérséklődő francia betakarítást követően az export csak a fele lesz az előző szezon rekordmennyiségének.

A decemberi árpaexport 129 600 tonna takarmányárpát tartalmazott és 12 200 tonna malátaárpát, ami a legalacsonyabb december hónapra a 2009/10-es szezon óta. A francia kikötőkből – ideértve a kukoricát és a durumbúzát is – összes tengeri kiszállítása decemberben elérte az 1,14 millió tonnát, ami négyéves mélypont – derült ki a Thomson Reuters hírügynökség beszámolójából.A különböző forrásokból származó szállítási adatokon alapuló Refinitiv-elemzés végeredménye később módosulhat, és eltérhet a később beérkező vámadatok figyelembevétele miatt.

Forrás: agroforum.hu