Blog


12
Sze

Smartfarm konferencián jártunk a Bábolnai gazdanapokon

2018. szeptember 12., szerda

A konferenciát Nagy István Agrárminiszter nyitotta meg, és összefoglalta dióhéjban a precíziós gazdálkodás jelentőségét és szerepét a mezőgazdaságban.  Csak úgy mint a találkozó további előadói, Ő is ebben látja a jövőt. Mind hazai, mind Uniós szinten nagy hangsúlyt fognak fektetni a témára, sőt jó eséllyel az új KAP-ban már a területalapú támogatásnál is meghatározó tényező lehet.

Elmondása szerint nem biztos, hogy elegendő motiváció lesz a gazdálkodóknak a többlettámogatás, ezért szeretnék a digitalizációt, mint irányt beépíteni a hazai mezőgazdaságba. Ehhez különböző precíziós gazdálkodással, valamint IT (informatikai) oktatással szeretnék támogatni az elsődleges termelésből élőket. A konferencia során több alkalommal is elhangzott az ijesztőnek tűnő, ám annál inkább megalapozott kijelentés, miszerint aki nem alkalmazkodik a piaci trendekhez, azaz nem folytat precíziós gazdálkodást, az 5-10 éven belül el fog bukni!

Tekintettel arra, hogy a környezetvédelem mellett a hatékony gazdálkodás is kiemelt támogatásban lesz részesítve, az ellenőrzéseket is szigorítani fogják, így korszerű növényfelismerő műholdas rendszer kerül felállításra, valamint drónokat is szolgálatba állítanak. Így nem lesz például arra lehetőség, hogy a gazdálkodó „éjszakai” permetezéssel oldja meg tiltólistán szereplő szerekkel a növényvédelmet.

Az újfajta technológiák bevezetéséhez és használatához szinte nélkülözhetetlen egy jól képzett szaktanácsadó bevonása a gazdaságba, akiknek a szolgáltatására szintén támogatást szeretnének biztosítani.

A rendezvény másik, szintén jeles képviselője Gyuricza Csaba is megerősítette a újszerű gazdálkodási módok bevezetésének fontosságát. A NAIK főigazgatójaként rengeteg – a témával kapcsolatos – kutatásban vett és vesz részt, melynek már kézzel fogható eredményeként akár 30-50%-os költségcsökkenést lehet elérni a precíziós gazdálkodás alkalmazásával.

A felvázolt problémákra többféle megoldás is létezik, melyeket főként a multinacionális cégek képviselői ismertettek a további előadásokban. A talaj szerkezetétől, összetételétől kezdve, a precíziós tápanyagutánpótláson át, a hatékony növényvédőszer használat mind a precíziós gazdálkodás részeit képezi, melyek együttes alkalmazásával tovább lehet fokozni a hatékonyságot. Az Agrárközösség szolgáltatási palettáján a drónos növény monitoring már jelenleg is elérhető, de 2019-től permetező ”robotokkal” is állunk majd az ügyfeleink rendelkezésére.

Share