Blog


19
jún

Közel 25 millió forint munkaügyi bírságot szabtak ki az első negyedévben

2018. június 19., kedd

Munkavédelmi ellenőrzések 2018

Egy kis statisztika az idei év első negyedévében megvalósult ellenőrzésekről és a kiszabott büntetésekről

Már az első negyedévben közel 25 millió forint bírságot szabtak ki

Az ellenőrzött munkáltatók 71,5 százalékánál tapasztaltak munkavédelmi szabálytalanságot, azaz 10-ből 7 munkáltatónál találtak valamilyen szabálytalanságot 

Mi várható akkor ezek alapján a következő fél évben?

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya által közzétett jelentés szerint a munkavédelmi hatósági ellenőrző munka az előző évhez hasonló számú 14 605 munkáltatóra terjedt ki, amelynek során az állami tisztviselők ellenőrizték az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartását.

Mint fentebb már felhívtuk a figyelmet, az idei első negyedévben közel 25 millió forint bírságot szabott ki a hatóság ilyen okokból, miközben egyre több állampolgári bejelentés is érkezik a munkahelyi körülmények miatt.

Az állami tisztviselők az ellenőrzések során 97 143 fő munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták. Szabálytalanságokat az ellenőrzött munkavállalók 67,6%-ánál tapasztaltak.

A munkavédelmi hatóság a 3 045 munkáltató ellenőrzése során 5 125 látogatást folytatott le.

A munkavédelmi ellenőrzések számában nagyobb arányt képviseltek az olyan ágazatok alá tartozó munkáltatók – mezőgazdaság, feldolgozóipar, gépipar, építőipar – ahol a munkavállalók egészségének, biztonságának veszélyeztetése gyakoribb és a veszélyeztetések mértéke is súlyosabb.

A jelentés 3. pontja tartalmazza a súlyos jogsértéseket, amelyek között kiemeli, hogy a mezőgazdaságban az egyik legsúlyosabb a gépek, berendezések gyakran idéztek elő súlyos baleseteket a veszélyes tér lehatárolására szolgáló védőburkolatok, biztonsági berendezések hiánya, illetve azok használatának kiiktatása, elmulasztása miatt.

Amennyiben részt vett az Agrárközösség idén februárban tartott szakmai napjain, mi előzetesen tájékoztattuk, hogy az idei évben még nagyobb esély van arra, hogy a hatóság munkatársai kopogtatni fognak Önnél. Szeretnénk ismételten felhívni a figyelmét arra, hogy a 2018. II. és III. negyedévében a mezőgazdasági ágazat kiemelten a munkavédelmi, majd a munkaügyi ellenőrzések középpontjában lesz. Ha már a kiemelt időszak előtt ennyi hatósági vizsgálat történt a mezőgazdaságban, akkor mi várható a kifejezetten erre kijelölt időszakban?

Ön már felkészült az ellenőrzésekre?

A munkaügyi ellenőrzések során sokat segíthet a bírságok elkerülésében a munkaügyi szerződés csomagunk, amely mellett – ha nem tudott személyesen részt venni rajta – a februári szakmai napunkon megtartásra került, a munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzésekkel kapcsolatos előadást is megtekintheti.

 

Készüljön fel az ellenőrzésekre!

KATTINTSON IDE!

 

Szerző: Dr. Vörös Balázs ügyvéd

az Agrárközösség munkajogi szakértője

Share