Blog


19
Júl

Hogyan dolgozunk a monitoring drónnal?

2018. július 19., csütörtök

Sokan kérnek tőlünk drónos felmérést a területeiken, hogy lássák milyen állapotban vannak a kultúráik, hol kell esetleg beavatkozni.

Ilyenkor kimegyünk együtt a területre, lerepüljük a táblát. 5 hektár lerepülése körülbelül 10 percet vesz igénybe, a felvételezésnél a speciális kamerával ellátott drón repülés közben egy-egy pontról 3-4 fotót készít, a szintén speciális szoftver ezeket rakja össze. 10 hektárról egyébként 171 kép kerül a rendszerbe.

A technológia egyszerű elven alapul: a gazdaság akkor működik a leghatékonyabban, ha minden növény a maximumot hozza ki magából. Ehhez viszont minden fejlettségi szinten ismerni kell a növények állapotát, és egy felmerülő probléma esetén azonnali orvoslásra van szükség. Mindezek mellett az sem elhanyagolható, hogy a gond lokalizálásával jelentős mennyiségű inputanyag spórolható meg, ami a környezet mellett a gazda pénztárcáját is kíméli.

Attól függően, hogy mi a felvételezés célja stressztérképet, klorofill indexet, talaj indexet, domborzati indexet, hozamtérképet – nézhetünk, de természetesen kárfelmérésre is alkalmas a technológia – legyen az például vad-, belvíz- vagy viharkár.

Most megmutatjuk, hogy  milyen kiértékelést kapnak ügyfeleink a repülés után.

 

Share