Mezőgazdasági hírek

Az itthon kapható, vizsgált szamóca 86 százalékában találtak vegyszermaradványt

2018. június 13., szerda

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 22 hazai szupermarketből és budapesti piacról gyűjtött termékmintát. Arra voltak kíváncsiak, hogy mennyi vegyszer található a jelenleg itthon kapható szamócában. 14 különböző, az EU-ban legáltalánosabban alkalmazott vegyszer előfordulását vizsgálták a laboratóriumukban hazai és import gyümölcs esetében egyaránt.

Az egyesület első körben, április közepén 8 különböző szupermarketben vásárolt import, primőr árut. A második, május közepi mintavételi hullámban már jellemzően hazai szamócát vizsgáltak. 8 szupermarketben és 6 piacon vásároltak.

A teszt során a vizsgált 22 szamócaminta közül 19-ben találtak vegyszermaradványokat, igaz, minden érték messze az uniós határérték alatt volt. Elbizakodásra viszont nincs ok, mivel a még kis mennyiségben jelen lévő vegyszermaradványok hatása is megsokszorozódhat együttesen.

Két piacon árult, hazai szamócában, illetve a Tesco spanyol eredetű primőr termékében egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer, míg a lista végén az Aldi, Auchan és a CBA terméke végzett. Náluk a többinél jelentősen magasabb (1-1,1mg/kg) volt a szerkoncentráció. Az Aldi és az Auchan esetében 4-4 különböző szermaradványból, a CBA-nál két különböző hatóanyagból tevődött össze ez az érték. Egy-egy termékből átlagosan 2-3 hatóanyagot lehetett kimutatni.

Jelentős különbség volt viszont a szamócákban a beszerzési forrás alapján. Az április közepén vásárolt primőráruk átlagosan 2,6 féle különböző vegyszert tartalmaztak és az átlagos vegyszer-koncentráció 0,24 mg/kg volt. Ezzel szemben a május közepén beszerzett gyümölcsökben kevesebb, átlagosan 2,2 különböző hatóanyag volt kimutatható, de azok a primőrhöz hasonló vagyis 0,25 mg/kg koncentrációban voltak jelen.

Jelentős eltérés volt továbbá a kereskedelmi láncokban és a piacokon megvásárolt minták átlagos szermaradék-tartalmában, de szignifikáns különbség volt az egyes kereskedelmi láncok beszállítói között is. Míg például a Tesco és a Lidl kiemelkedően szerepelt a listán, mindkét termékében csupán egy-két vizsgált vegyszert mutattak ki, addig más láncoknál átlagosan 4-5 hatóanyag is megtalálható volt.

Az összeállítás a Tudatos Vásárlók Egyesülete vizsgálatából, az origo.hu anyag alapján készült.

Share Button

Forrás: magro.hu
Share