Mezőgazdasági hírek

Az ételkiszállítás áfa kulcsának csökkentése kire és mire vonatkozik?

2020. november 23., hétfő

November 14-étől kibővítette a vendéglátásban alkalmazható 5 %-os áfa kulcs alá tartozó termékek körét a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó gazdasági szabályokról szóló 498/2020. kormányrendelet.

Nézzük meg azt, hogy ez kire, kikre és milyen feltételekkel vonatkozik?

A rendelet szerint 5 %-os áfa kulcs alkalmazható azon elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalomra, mely étkezőhelyi vendéglátás keretében történő értékesítés esetén megfelelne az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény szerint 5 % alá eső vendéglátási szolgáltatásoknak.

Ugyanakkor a kedvezményes adókulcs alkalmazására csak  abban az esetben kerülhet sor, ha a termékértékesítőnél a szolgáltatás nyújtásának feltételei november 12-ét megelőzően fennálltak, illetve a szolgáltatás  hiányában is fennállnának.

Az 5 %-os  adókulcs november 14-étől alkalmazható és az említett kormányrendelet szerint 2021. február 8-án veszti hatályát. 

Mire nem vonatkozik ez az 5 %-os mérték?

Fontos tudni, hogy az 5 %-os áfa kulcs nem érvényes a kiszállítási díjra.

Ahhoz, hogy az adott ügylet az 5 %-os adómérték alá tartozzon, a következő feltételeknek kell együttesen fennállniuk:

1.) az áfatörvény szerinti szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia;

2.) a szolgáltatásnak a KSH Szolgáltatások Jegyzékének 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerint SZJ 55.30.1 alá kell tartoznia, ez a tevékenység szerepel a vállalkozás tevékenységei között;

3.) a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú ital forgalmazására kell irányulnia.

Ha ezek közül bármelyik nem teljesül, az adott ügyletre a kedvezményes áfa kulcs nem alkalmazható.

Milyen szolgáltatásokról van szó?

Az étel, ital felszolgálása nem feltétlenül szükséges a szolgáltatásnyújtásnak minősítéshez, tehát az önkiszolgáló étkezőhelyeken is megvalósulhat szolgáltatásnyújtás. Ez esetben lehetséges szolgáltatáselemek, például

– a helyben fogyasztáshoz megfelelő környezet, eszközök (asztal, ülőalkalmatosság, evőeszközök, szalvéta stb.), és azok tisztántartásának biztosítása (szemetes, takarítás, leszedés), illetve

– a fogyasztáshoz kapcsolódó mosdóhasználat biztosítása.

Ezen szolgáltatásokat közvetlenül az étel, helyben készített ital értékesítője vagy más személy is biztosíthatja.

Ha november 11-ét megelőzően az étel értékesítését nem kísérte a jogszabályban meghatározott szolgáltatás, úgy a kedvezményes adókulcs nem alkalmazható a kiszállított étel esetében a veszélyhelyzet ideje alatt sem. Például, ha a büfé nem biztosította november 11-ét megelőzően a helyben fogyasztást (vagy csak egy pultja volt), úgy a rendeletből következhet, hogy a veszélyhelyzet alatt kiszállított étel esetében sincs lehetősége a kedvezményes áfa kulcs alkalmazására.

 Mi az 55.30.11 Éttermi, cukrászdai szolgáltatás, mint tevékenység tartalma?

Ide tartozik: az ételek és italok elkészítése és pincér általi felszolgálása olyan éttermek, kávéházak és hasonló étkezőhelyek által, amelyek asztalnál (pultnál, vagy bárpultnál) ülő egyéni vendégek számára történő felszolgálással teljes szolgáltatást nyújtanak, szórakoztató műsorral vagy a nélkül és most a vírushelyzettel összefüggésben korlátozásra került ezen tevékenységük, vagy  a látogatottság csökkenése miatt nem valósul meg ez a tevékenységük, ez a fajta szolgáltatás nyújtásuk.

Nem tartozik ide: az ital étel nélküli felszolgálása, mert az az 55.40.10-es tevékenységi kódhoz tartozó tevékenység.

A fentiekből adódóan az a döntő, hogy a vendéglátóhely rendelkezik-e melegkonyhával vagy sem.  A melegkonyha fogalmának értelmezése szempontjából nem az ételek “hőfoka” a mérvadó, hanem az, hogy legyen az étel helyben történő elkészítéséhez megfelelő helyszín, eszközök és a szükséges képesítéssel rendelkező alkalmazottak. Fontos, hogy ez a melegkonyha az értékesítő használatában, vagy tulajdonában legyen a kedvezményes adó kulcs alkalmazásához.

A feltételek teljesítésekor fontos megvizsgálni, hogy a vendéglátó hely megfelel-e, illetve november 11-ét megelőzően megfelelt-e az 55.30.1-es TEÁOR   besorolásban foglaltaknak.

Nem vonatkozik a kedvezményes adókulcs az említett feltételek miatt a nem helyben készített italokra, vagy a helyben készített, alkoholos italokra, így az alkoholtartalmú koktélokra, az üveges üdítőkre sem.

Nem könnyű a változás alkalmazása, számos kérdést vet fel, de ez a fajta besorolás már  az üzletben is alkalmazott volt.

Ha van kérdésük ezzel kapcsolatosan, akkor egyeztessenek könyvelőjükkel.

2020.11.22.

Törökné Rácz Erzsébet                                                                                 

adószakértő