Mezőgazdasági hírek

Az agrárhitelt már igénybe vennék a gazdák

2020. február 5., szerda

Az Agrárminisztérium által meghirdetett beruházási hitelprogramhoz csatlakozó pénzintézeteknél még javában zajlik a felkészülés, de már most jelentős érdeklődés övezi a gazdálkodói kedvezményes kölcsönt. Az első támogatási igények már meg is érkeztek a Magyar Államkincstárhoz, az igazi nagy roham azonban még csak a következő hónapokban várható.

 


Mi lesz a gazdákkal 2020 után? Lesz-e idén AKG? Hol találom meg a legolcsóbb forrást a beruházásomhoz?

JEGYVÁSÁRLÁS ITT!


Nagy népszerűségnek örvend a gazdálkodók körében a nemrégiben meghirdetett kedvezményes beruházási hitel – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a kamattámogatási programhoz csatlakozó pénzügyi intézmények belső eljárásrendjének kialakítása és véglegesítése még folyamatban van, ám ügyfeleik körében már most jelentős érdeklődés mutatkozik a kedvezményes hitellehetőség iránt.

Az első kérelmek már meg is érkeztek a Magyar Államkincstárhoz, de az igazi roham még csak most várható. A tárca tervei szerint ez év végéig mintegy százmilliárd forint juthat el így a gazdálkodókhoz.

A kedvezményes kölcsön lehetősége hatékonyan járulhat hozzá a versenyképesség és a környezeti fenntarthatóság szempontjából fontos beruházások finanszírozásához. A hitelprogram elindításának célja, hogy a következő európai uniós ciklus pályázatainak megjelenéséig megfelelő forrást nyújtson a mezőgazdasági beruházások megvalósításához.

A 2014 és 2020 között elérhető felhívások jelentős részét többszörös túligénylés jellemezte, ami jól mutatja, mekkora az igény a fejlesztésekre az ágazatban.

Mivel úgy tűnik, hogy a 2020 utáni uniós forrásokra még jó ideig várni kell, az átmeneti időszakban kiemelten fontos a kedvező finanszírozás biztosítása, hogy ne törjön meg a gazdák beruházási és fejlesztési kedve.

A kedvezményes kölcsönt egyébként az elsődleges mezőgazdasági termeléshez kapcsolódó beruházást megvalósító kis- és középvállalkozásnak minősülő vállalkozások, valamint erdészeti célú beruházást és mezőgazdasági termékfeldolgozást, -forgalmazást célzó beruházást megvalósító kis-, közepes és nagyvállalkozások igényelhetik.

Hárommillió forinttól akár kétmilliárd forintig terjedhet a megítélt összeg. Így a kedvezményes konstrukciót a kisebb, néhány millió forintos fejlesztésekhez is igényelhetik, de a nagyobb projektek is finanszírozást nyerhetnek a programban.

A hitelhez kapcsolódó kamattámogatás mértéke az ügyleti kamat 80 százaléka, de legfeljebb két százalékpont évente, a kamat mértéke pedig valóban nagyon kedvező lesz.

A tárca számításai szerint a Magyar Nemzeti Bank NHP Fix program évi 2,5 százalékos kamatát alapul véve a vállalkozások évi fél­százalékos kamat mellett vehetik igénybe a kedvezményes finanszírozást.

Tavaly mintegy 800 milliárd forinttal járultak hozzá a magyar gazdálkodók fenntartható termeléséhez a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások – közölte az Agrárminisztérium.

Ez hozzájárult a mezőgazdaság hatékonyságának további javulásához, a lakosság biztonságos, egészséges élelmiszerrel való ellátásához és a vidék népességmegtartó erejének a növeléséhez.

Az uniós forrásból finanszírozott közvetlen támogatásokból a magyar gazdáknak 480,2 milliárd forintot fizetett ki a Magyar Államkincstár.

Egyes stratégiai jelentőségű ágazatoknál ezt az összeget 91,6 milliárd forint nemzeti támogatás egészítette ki. (MTI)

Forrás: agrotrend.hu