Mezőgazdasági hírek

Amerikában olcsóbb lett a búza és a kukorica

2022. április 22., péntek

A tengerentúlon nem volt egyértelmű iránya a kereskedésnek, míg kontinensünkön inkább drágultak a termények. Chicagóban a búza 1,9 százalékkal, a kukorica pedig 1,8 százalékkal lett olcsóbb, miközben a repce 1,5 százalékkal, a szójabab pedig 0,2 százalékkal drágult. Európában a malmi búza 1,8 százalékkal, a repce 1,9 százalékkal, a takarmánybúza pedig 0,2 százalékkal került többe, mint előző nap. A kukorica kurzusa ugyanott zárt, mint szerdán.

Csütörtökön estek az amerikai határidős kukorica árjegyzései a kiábrándító heti amerikai exporteladások és profitrealizálás miatt. A határidős búza ára is esett, visszahúzódott a kurzus a legutóbbi hathetes csúcsról, míg a szójabab az élénk exportkereslet hatására drágult.

A kukorica azért lett olcsóbb, mert az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) az április 14-ével zárult héten 1,268 millió tonnás amerikai kukorica exportértékesítésről számolt be (a ó és az új termések együtt számítva tették ki ezt az értéket), ami elmarad a kereskedelmi várakozásoktól.

“A piac egyenesen felfelé halad, ezért levegőt kellett vennünk” – mondta Ted Seifried, a Zaner csoport mezőgazdasági stratégája.

A globális gabonaellátás szűkülésével kapcsolatos aggodalmak azonban megerősítették a piacot. A Nemzetközi Gabonatanács előrejelzése szerint a kukorica globális termelése a 2022/2023-as szezonban 13 millió tonnával 1,197 milliárd tonnára esik vissza, ami az ukrán és az Egyesült Államok kisebb termését tükrözi.

A szójabab határidős jegyzéseit nem érintették a gabonafélék gyengülő trendjei, és felfelé változott a kurzus, amit részben az élénk exportkereslet támogatott. Az USDA heti 1,7 millió tonnás szójabab-értékesítésről számolt be az Egyesült Államokban (az ó és az új termések együttesen számítva), ez a kereskedelmi várakozások csúcsértékéhez volt közel.

Európában a malmi búza 405,75 euróba, a kukorica 331 euróba, a repce 1064,5 euróba, a takarmánybúza pedig 318,5 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Forrás: agroforum.hu