Mezőgazdasági hírek

A Vidékfejlesztési Program eredményei és helyzete az átmeneti évekre tekintettel

2020. december 16., szerda

“A teljes keretet 10 százalékkal meghaladó forrásra hirdettünk meg pályázati felhívást a 2014-2020 közötti vidékfejlesztési program keretében, és a pályázatok felnél már a kifizetésen is túl vagyunk” – jelentette ki Viski József, vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár a Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

A kerettúllépés azért nem jelent gondot, mert biztosan lesznek olyan pályázatok, amelyek meghiúsulnak. Ma is látszik, hogy sok projektben kell a pályázati dokumentációban szereplőkhöz képest változtatni. Ezeket a változtatási kérelmeket 1 hét és 1-2 hónap közötti idő alatt tudjuk elbírálni, sőt az úgynevezett mérföldkő változtatások esetében is ahol látjuk, hogy él a projekt, hozzájárulunk a halasztásokhoz – emelte ki a helyettes államtitkár.

Viski József, vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár

Fotó: portfolio

Egyébként a Vidékfejlesztési Program keretében 83 felhívást jelentetett meg a szaktárca, amelyek körül 21 még ma is nyitott, vagyis pályázni lehet ezen célokra.

Viski József előadásában hangsúlyozta, hogy idén a koronavírus-járványra tekintettel tavasszal számos helyen könnyítettek a szabályozásban. Egyebek mellett a határidőket automatikusan 3 hónappal meghosszabbították, egyszerűsítették az elszámolást, és azon projektek esetében, amelyek rendezvényeket is tartalmaztak, nem szankcionálták, ha ezek elmaradtak.

Hasonló könnyítések a járvány második hullámában is várhatók, az automatikus halasztások helyett azokat kérvényezni kell.

A 2020 őszén meghirdetett pályázatok (lásd táblázatunkat) mellett 2021-ben új beruházási pályázatok várhatók – jelentette be a helyettes államtitkár. Ezek az állattartó telepek megújításának támogatása 100 millió forint támogatási összeghatárig; a kertészet területén ültetvénytelepítésre és gyógynövénytermesztés támogatására lesz pályázat; az önkormányzatok külterületi utak fejlesztésére és a karbantartásukhoz kapcsolódó gépek és eszközök beszerzésére pályázhatnak és támogatják a vetőmag-feldolgozó üzemek fejlesztését is.

Fotó: Csatlós Norbert

Több támogatási forma esetében meghosszabbították a kötelezettségvállalási időszakot. Ezek a AKG15, ÖKO15 és az In situ őshonos támogatások.

A hosszabbítást december 20-ig lehet kérvényezni.

A KAP-tárgyalások elhúzódása miatt 2021 és 2022 átmeneti évek lesznek, és még a jelenlegi szabályozás lesz érvényben, de új forrás is megjelenik: ez a NextGenEu.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu