Mezőgazdasági hírek

A talajmintavétel időpontjának megválasztása

2024. április 11., csütörtök

A talajmintavétel időpontjának megválasztása fontos tényező a gazdák számára, ha a lehető legjobb terméshozamot szeretnék elérni. Hiszen a talaj nemcsak a termőföld, hanem az élet alapja is, amelynek megértéséhez és megóvásához társadalmi érintettség és tudatosság szükséges. A különböző talajtípusokhoz való alkalmazkodás fontos a mezőgazdasági termelés sikeressége szempontjából.

A talaj, hasonlóan az emberi szervezethez, összetett organizmusként működik, amelynek megfelelő táplálása és kezelése elengedhetetlen az egészséges növényzet és jól jövedelmező működés eléréséhez. Felfedezhetőek további hasonlóságok: ha az emberi béltraktusban élő organizmusok elpusztulnak, az ember sem tud tovább önállóan életben maradni, így van ez a talajjal és az azon történő termeléssel is.

Fontos, hogy a gazdatársadalom megértse és tudatosan használja a talajait, hiszen ez hozzájárul az élelmiszer biztonsághoz és a klímaváltozás elleni küzdelemhez is (Dr. Dobos Endre, a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézet docense, talajtani szakértő gondolatai alapján). Ennek a megértésnek az egyik alapfeltétele a talajmintavétel és laboranalízis.

A talajmintavétel optimális időpontja: a termés betakarítása után, még trágyázás előtt, ha a talaj művelhető (nem túl nedves, nem túl száraz).

A mintavétel elvégezhető még az alábbiak szerint

  • az ősszel alapműtrágyázott területekről a következő évben, de a trágyázástól számított legalább 100 nap elteltével
  • a tavasszal műtrágyázott területről a betakarítás után, de legalább az utolsó trágyázás után 100 nap elteltével
  • szervestrágyázás esetén 6 hónap elteltével (a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara talaj-mintavételezési útmutatója alapján)

Mitől függ a talajmintavétel időpontjának megválasztása?

A talaj mintavételezés szakszerűségén nagyon sok múlik, hiszen egy rossz módszerrel és időpontban megszedett talajminta félrevezető képet mutathat területünk adottságairól. A pontosság már a mintavételi pontok kijelölésekor eldől, hiszen egy-egy laborba beküldött mintának a reprezentálni kívánt területrész ellátottsági értékeit kell mutatni.

A talajmintavétel (és szakmailag jól használható eredmény) feltételeiből jól látható, hogy az öt évente, a kötelezettségek miatt vett minták megvételi időpontja nem biztos, hogy naptári naphoz (az ötéves évforduló leteltéhez) kötöttek. Ezért, ha valóban szeretnénk is hasznát venni ezeknek a vizsgálatoknak, időben el kell dönteni hol és mikor végezzék a mintavételt.

Ezen információk birtokában megállapítható, hogy célszerű a mintavételi időablakok miatt a minták begyűjtését a lejárat előtti egy(-két) évben elvégezni, hogy azok eredményeit a működésünk javára tudjuk fordítani. Az ebből készült és jól használt tápanyag-gazdálkodási terv a bekerülési költségének sokszorosát hozza vissza! Legyen a talaj a mezőgazdasági fejlődésünk stabil alapja!