Mezőgazdasági hírek

A talaj fertőtlenítése másként

2021. június 25., péntek

A talajlakó paraziták egyik elterjedt családjába, a gyökérgubacsképző fonálférgek (Meloidogynidae) közé tartozó nematodák a növények gyökerébe rakják petéiket, és a behatolásuk miatt gubacsok, vagyis csomószerű duzzanatok fejlődnek a gyökereken.

Az ellenük használt kémiai talajfertőtlenítőkről kimutatták, hogy az emberi egészségre és a környezetre is károsak lehetnek, emiatt betiltották használatukat.

A Neiker Basque Institute for Agricultural Research and Development kísérletbe kezdett, hogy miként lehetne csökkenteni az élelmiszeripari hulladék mennyiségét, és egyúttal kiküszöbölni a veszélyes vegyszerek használatát.Kísérleteikben mezőgazdasági eredetű szerves melléktermékek talajfertőtlenítő, illetve az egészséges talajban élő mikroorganizmusokra és a terméshozamra gyakorolt hatását vizsgálták.

A talaj fertőtlenítésére és a fonálféreg-populáció csökkentésére a sörfőzéshez használt maláta maradékát és szintén kipréselt repcepogácsát kevertek friss marhatrágyához. Már az első kezelést követően szignifikáns csökkenést tapasztaltak a gyökerek gubacsosodásában, és a kisparcellás vizsgálatokban már 1 év elteltével 15 százalékkal nőtt a termés a kontrollhoz képest. Ráadásul az egyedi, a szerves anyaggal végzett kezelés hatására szignifikánsan nőtt a talajrespirációs ráta, aminek további kedvező hatása a hasznos talajlakó mikroorganizmusok felszaporodása volt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu