Mezőgazdasági hírek

A szójabab 2018 júniusa óta nem volt ilyen drága

2020. szeptember 9., szerda

Chicagóban a búza 0,8 százalékot vesztett értékéből, a kukorica és a szójabab ezzel szemben drágult. Előbbi 0,9 százalékkal, míg utóbbi 0,5 százalékkal. A párizsi árutőzsdén kiegyenlített volt a vevők és az eladók párharca. A repce és a kukorica kurzusa csökkent a következő határidőre, de a malmi búza és a takarmánybúza ára viszont emelkedett.

Az amerikai szójabab-határidők kedden emelkedtek, ez azt jelentette, hogy 11 egymást követő napon hozott pluszt a kereskedés. A globális piacon vevőként fellépő Kína folyamatos keresletet támaszt az amerikai termékeknek, emellett az amerikai terméspotenciál is aggodalomra ad okot az elemzők szerint. A kettős hatás vezetett a fél százalékos dráguláshoz, amelyet követően egy tonna szójabab 357,88 dollárba került.A szójabab árának emelkedését támogatta az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) keddi adata, miszerint a kínai vásárlók 664 ezer tonna amerikai szójababot vásároltak, ez a legnagyobb napi összérték július 22. óta. Egyben ez legutóbbi időszakban a legnagyobb tranzakciója a kínai vásárlók részéről, amelyet az első fázisú kereskedelmi megállapodás alapján kötöttek.

Az Egyesült Államok Kínába irányuló szójabab-exportja általában az év ezen időszakában emelkedik, mivel a Brazíliából érkező szállítások a szezonális hatások miatt rendre visszaesnek.

“Mostantól január elejéig az Egyesült Államok szerepe megemelkedik a szójabab piacán, akkor majd Dél-Amerika újra vonzóbbnak tűnhet a kínaiak vásárolnak” – mondta Don Roose, az iowai székhelyű U.S. Commodities elnöke.

A kukorica ára is emelkedett, míg a búza határideje csökkent, mivel Ausztráliában a nagyobb termés nagyobb exportversenyt jelent majd az amerikai termékekkel szemben.

Európában a malmi búza és a takarmánybúza drágult, azonban a repce és a kukorica olcsóbb lett a tegnapi kereskedési napon. Egy tonna malmi búzáért 188,75 eurót adtak, ami 25 eurócentes plusznak felelt meg. Összesen 34 435 kontraktust kötöttek a decemberi határidőre, azaz meglehetősen élénk volt a forgalom a csendes hétfői napot követően. A következő jelentősebb határidőre, 2021 márciusára 10 697 üzletkötés jött létre, ami szintén viszonylag magasnak tekinthető. Itt a kurzus 50 eurócenttel a 190 euró/tonnás értékig emelkedett. A takarmánybúza ára 1,95 euróval a tonnánkénti 172,75 eurós szintig ment feljebb. A repce ezzel szemben vesztett értékéből, az 50 eurócentes mínusz 383,75 euró/tonnás árszintet eredményezett. A kukorica 25 eurócentes enyhe csökkenést követően tonnánként 166,5 euróba került a párizsi parketten.

Forrás: agroforum.hu