Mezőgazdasági hírek

A kubai cukoripar a termelés visszaesésével minden idők legrosszabb szezonja elé nézhet

2022. február 28., hétfő

A kubai cukoripar a hivatalos médiajelentések és források szerint ismét az eddigi legrosszabb szezonja felé tart, ami a nemzeti büszkeséget és a gazdasági növekedést egyaránt veszélyezteti.

A 2022-es termés a hivatalos adatok és két helyi cukorszakértő szerint jóval elmarad a tavalyi rekordalacsony terméstől. Jelenleg legalább 30%-kal marad el a kommunista vezetésű kormány 900 000 tonnás céljától.

A tavalyi 800 000 tonnás termés 1908 óta a legrosszabb volt, és mindössze 10%-a az 1989-es 8 millió tonnás csúcsnak.

A cukor egykor Kuba büszkesége volt, létfontosságú volt a rumtermeléshez, és a sziget hatalmas vidékein a deviza és a foglalkoztatás motorja volt.

A kormány nem tudta finanszírozni az ágazat szükségleteit – beleértve az alapanyagokat, az öntözést és a pótalkatrészeket – a szigorú új amerikai szankciók és a koronavírusjárvány miatt.”A kormánynak importálnia kell, és talán csökkentenie kell a havi élelmiszeradagban szereplő cukorkvótát. A pékségeknek meg kell majd küzdeniük, hogy édességet tudjanak készíteni”

– mondta egy, a Reuters által megkérdezett cukorszakértő, aki névtelenséget kért, mert nem volt felhatalmazva arra, hogy külföldi újságírókkal beszéljen.

A kormány a cukorkibocsátás kismértékű növekedésére számított az idei 4%-os növekedési cél elérése érdekében, miután a gazdaság 2020-ban több mint 11%-kal zsugorodott, tavaly pedig 2%-kal nőtt, ami csökkentette a malmok és ültetvények rendelkezésére álló forrásokat.

Az egykor ikonikus ágazat újjáélesztése érdekében Salvador Valdes Mesa alelnök februárban körbejárta az országot, és arra ösztönözte a cukorgyárak dolgozóit, a mezőgazdasági termelőket és a cukornádvágókat, hogy termeljenek többet.

A betakarítás általában novemberben kezdődik és májusig tart, de idén a legtöbb malom decemberben és január elején nyitotta meg kapuit a pótalkatrészek és a cukornád hiánya miatt.

“Nem fogják visszanyerni a kieső tonnamennyiséget, és a legvalószínűbb forgatókönyv szerint még inkább lemaradnak, mivel a problémák strukturálisak és régóta fennállnak” – mondta a helyi cukorszakértő.A Granma című hivatalos kommunista párti napilap több jelentése szerint a kulcsfontosságú cukortermelő tartományok, köztük Villa Clara, Las Tunas és Cienfuegos, jóval elmaradnak a termelési céloktól.

Más jelentések és helyi források szerint mind a 35 kubai cukorgyár termelése elmaradt a tervezettől.

Kuba az idén 500 000 tonna cukrot irányzott elő hazai fogyasztásra, és 400 000 tonna cukor eladását tervezte Kínának az ázsiai országgal kötött állandó megállapodás keretében.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu