Mezőgazdasági hírek

A fagyok átrendezték a szamócaszezont, sőt, a termesztést is

2021. április 30., péntek

Az idei tavaszi fagyok szinte minden gyümölcsfajt károsítottak, termőhelytől függően, és ez alól a szamóca sem volt kivétel. A melegebb déli területeken volt nagyobb kár, de aki időben takarta az állományát, nem szenved nagy veszteséget. A szezon viszont a lehűlés miatt lassabban indul, körülbelül 10 napos csúszásban vagyunk.

Most kerülnek piacra az első fóliaházból származó gyümölcsök, szabadföldön várhatóan május közepén indulhat a szedés, és valószínű, hogy hosszú lesz a szezon a sok csúszás miatt.

Lycia fóliasátorban

Fotó: Babits Dorina

Ha tényleges fagykár nem is volt jellemző a szamócásokban, megfáztak a növények, vontatottan fejlődnek. Már a tavalyi ősz hátrányosan befolyásolta a szamócatermést. Ahol hűvös és fényhiányos volt az idő, kevesebb virágrügy fejlődött, ahol viszont sokáig meleg volt, bevirágoztak a tövek, és annyival kevesebb virág maradt idénre.

Nem véletlen, hogy mennyire szigorúan kell venni a különböző típusú szamócapalánták ültetési idejét.

Nagyon sok múlik azon, hogy az elültetett növényeknek mennyi idejük és energiájuk van a termőrügyek kialakítására.

Ha minden jól megy, 3-4 tőkocsány is kialakulhat egy tövön.

A palántaforgalmazók szerint nagyon megélénkült az érdeklődés a szamócatermesztés iránt, sokan zöldségről vagy az utóbbi években rendszeresen fagykárt szenvedett gyümölcsösökről váltanának szamócára. Igen komoly beruházás ez is, egy hektár bakhátas, fóliatakarásos, öntözött szamócaültetvény 4-4,5 millió forintba kerül, de egy év alatt meghozza az árát. Nem elég azonban csak a költségeket és a várható bevételt összevetni, szakértelem és megfelelő termőterület is kell hozzá. A szamóca nagyon érzékeny a talajra, az onnan érkező kórokozókra és kártevőkre, csak vetésforgóban szabad termeszteni. Nem kerülhet olyan hosszú kultúrák után sem, mint például a lucerna, ahol felszaporodnak a talajlakó kártevők.

Vándorfóliás szamócaültetvény

Fotó: Horváth Csilla

Az éghajlatváltozás megnehezíti a tervezést, mert teljesen kiszámíthatatlan, milyen lesz az időjárás a kritikus időszakokban. Valószínűleg nálunk is a vándorfóliás takarás terjed el a szamócatermesztésben, ami további költségekkel jár az említett milliókon felül.

Az idén több olasz fajta is forgalomba kerül hazánkban, amelyek már túl vannak két év hazai tesztelésen, és kedvező első tapasztalatokat szereztek róluk. Szerencsére visszatért a jó íz is az új fajták többségével, nem csupán a hozam és a pultállóság volt a fő nemesítési szempont. Ilyen például a Cleryvel együtt érő Arianna, majd a négy nappal későbbi Lycia, vagy a középidőben érő Federica.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu